Browar Maryensztadt

Czy masz ukończone 18 lat?

Tak Nie
  • RaISa

    Styl piwa: Russian Imperial Stout (RIS)

    Plato: 22

    Zawartość alkoholu: 9,4% obj.

    Nasz imperialny stout to połączenie belgijskich drożdży, holenderskich słodów palonych oraz polskich chmieli. W smaku dominują nuty czekoladowe i kawowe, które doskonale równoważą się z solidną goryczką.

    Polecane do:
    gorzka czekolada, lody, orzechy

  • RaISa Espresso

    Styl piwa: Russian Imperial Stout z espresso (RIS)

    Plato: 22

    Zawartość alkoholu: 9,4% obj.

    Solidna dawka alkoholu połączona z czekoladą pochodzącą od słodów palonych, wzbogacona o przyprawowe nuty belgijskich drożdży i mocne espresso. Piwo zajęło III miejsce w kategorii piwa z dodatkiem: kawa, na międzynarodowym konkursie Brussels Beer Chalenge 2016.

    Polecane do:
    gorzka czekolada, lody, orzechy

  • Czeska 11

    Styl piwa: PILS

    Plato: 11

    Zawartość alkoholu: 4,4% obj.

    Łagodne, rześkie piwo w stylu Bohemian pilsner. Powstałe z połączenia wysokiej jakości słodów pilzneńskich i szlachetnych odmian chmielu. Cechuje je delikatna słodowość z zaznaczoną goryczką oraz czystym aromatem szlachetnych odmian chmielu.

    Polecane do:
    Ryby, dania gotowane na parze, słone przekąski, dania z grilla

  • WAWA Wita

    Styl piwa: Witbier

    Plato: 12,4

    Zawartość alkoholu: 4,4% obj.

    Witbier, bi?re blanche, piwo białe. Klasyczny belgijski styl oparty na dużym udziale niesłodowanej pszenicy, której zawdzięcza swoją barwę. Słodki aromat tego piwa jest kombinacją użytych w procesie warzenia skórek cytrusów, kolendry oraz przyprawowego charakteru drożdży.

    Polecane do:
    mule i owoce morza, lekkie sałaty

  • Pszeniczny Blond

    Styl piwa: Weizen

    Plato: 13

    Zawartość alkoholu: 4,3% obj.

    To klasyczna, jasna i mętna wersja bawarskiej pszenicy. W aromacie dominują goździki i banany, w smaku natomiast nuty pochodzące od słodów pszenicznych. Piwo to cechuje dość wytrawny finisz i wysokie nasycenie.

    Polecane do:
    sery dania rybne drób makarony

  • Pszeniczny Blond z rabarbarem i truskawką

    Styl piwa: Weizen z rabarbarem i truskawką

    Plato: 13

    Zawartość alkoholu: 4,8% obj.

    Pszeniczny Blond z rabarbarem i truskawką to specjalna wersja naszego klasycznego, niemieckiego piwa pszenicznego. To niepowtarzalna okazja, aby spróbować połączenia wytrawnego piwa, aromatów bananowo truskawkowych i cierpko słodkiego smaku rabarbaru. Piwo zajęło III miejsce w kategorii Piwo za warzywami podczas Konkursu piw rzemieślniczych 2016

    Polecane do:
    sery dania rybne drób makarony

  • Mi to żyto

    Styl piwa: Roggenbier

    Plato: 13

    Zawartość alkoholu: 5,7% obj.

    Klasyczny niemiecki roggenbier. Posiada wyraźne smaki i aromaty pochodzące od słodu żytniego oraz dość dużo cech charakterystycznych dla piwa pszenicznego. W smaku można wyczuć również delikatne nuty szlachetnych chmieli, które nadają piwu lekkiej goryczki.

    Polecane do:
    sałatki, ryby, lekkie przekąski, makarony

  • Warszawsko-Wiedeński

    Styl piwa: Vienna Lager

    Plato: 13

    Zawartość alkoholu: 5,5% obj.

    Klasyczne, eleganckie, bursztynowe piwo dolnej fermentacji. Smaki pochodzące od słodu wiedeńskiego dobrze współgrają z goryczką i aromatami pochodzącymi od szlachetnych odmian chmieli.

    Polecane do:
    kiełbaski, potrawy meksykańskie

  • Polish Hop(e)

    Styl piwa: Polish Pale Ale

    Plato: 13

    Zawartość alkoholu: 5,5% obj.

    Wariacja na temat polskich chmieli pochodzących bezpośrednio od zaprzyjaźnionego z browarem plantatora. W smaku wyczuwalny słód i wyraźna chmielowa goryczka. Dodawany na kilku etapach produkcji chmiel, powoduje, że piwo posiada kwiatowe, ziemiste oraz przyprawowe aromaty. Niewielka ilość słodów karmelowych dopełnia piwo, nadając mu nieco głębszej barwy.

    Polecane do:
    białe mięsa potrawy tłuste ryby wędzone mięsa pieczyste

  • WUNDERBAR 13

    Styl piwa: Hoppy German Pilsner

    Plato: 13

    Zawartość alkoholu: 5,4% obj.

    Połączenie niemieckiego porządku z amerykańską chmielową rewolucją. W aromacie owoce tropikalne i cytrusy, charakterystyczne dla chmielu Mosaic. W smaku nuty słodowe i solidna goryczka.

    Polecane do:
    ryby dania gotowane słone przekąski

  • Papa Americano

    Styl piwa: APA

    Plato: 13

    Zawartość alkoholu: 5,2% obj.

    American Pale Ale, piwo o wyraźnie chmielowym aromacie. Dominują tu również aromaty żywiczne, sosnowe, cytrusowe, owocowe, które sprawiają, że te pochodzące od słodu są prawie niewyczuwalne. W smaku czuć delikatną słodowość, podkreśloną mocną, czystą goryczką.

    Polecane do:
    wołowina, ostre potrawy, wędzone ryby, wędliny

  • American Beauty

    Styl piwa: American Amber Ale

    Plato: 13

    Zawartość alkoholu: 5,2% obj.

  • Wheat You

    Styl piwa: American Wheat

    Plato: 13

    Zawartość alkoholu: 5,4% obj.

    Amerykańska pszenica to lekkie, rześkie piwo z wyraźną, ale niedominującą goryczką. W tej wersji szczególny dodatek stanowią brzoskwinie, które nadają piwu bogaty, owocowy aromat i smak.

    Polecane do:
    sałaty, sushi, dania wegetariańskie

  • Belgijska Blondynka

    Styl piwa: Belgian Blond

    Plato: 15

    Zawartość alkoholu: 6,5% obj.

    Połączenie delikatnych aromatów szlachetnych chmieli z umiarkowanie przyprawowym charakterem pochodzącym od belgijskich drożdży. Posiada delikatną chmielową goryczkę i wytrawny finisz. Jest lekko rozgrzewające. To swoisty kompromis między klasycznymi belgijskimi stylami a europejskim pilsem.

    Polecane do:
    Czerwone mięso, dziczyzna

  • sIPAj

    Styl piwa: English India Pale Ale

    Plato: 15

    Zawartość alkoholu: 6,4% obj.

    Angielskie IPA to połączenie lekko ciasteczkowych, chlebowych smaków słodowych z klasycznymi angielskimi odmianami chmielu est kent goldings i fuggles. Ten styl charakteryzuje mocna goryczka oraz subtelne ziemiste, kwiatowe i owocowe aromaty.

    Polecane do:
    wołowina, potrawy tłuste, potrawy ostre

  • Sweet Sixteen

    Styl piwa: Milk Stout

    Plato: 16

    Zawartość alkoholu: 6% obj.

    Jest to delikatna, słodsza wersja klasycznego stouta. W aromacie dominują kawowe i czekoladowe nuty. W smaku wyczuwalna goryczka pochodząca przede wszystkim od palonych słodów, złagodzona przez dodatek laktozy. Dodatek płatków owsianych sprawia że piwo jest gładkie i kremowe.

    Polecane do:
    Sery, grillowane potrawy

  • Jack Strong

    Styl piwa: Imperialne IPA

    Plato: 18

    Zawartość alkoholu: 7,6% obj.

    Imperial IPA to wzmocniona wersja American India Pale Ale. W smaku dominuje wysoka goryczka, która dobrze współgra z solidną podbudową słodową. W aromacie przeważają nuty owoców cytrusowych, charakterystyczne dla chmieli Amarillo i Cascade.

    Polecane do:
    steki, drób, potrawy ostre

  • Czarnolas

    Styl piwa: Double India Black Ale

    Plato: 18

    Zawartość alkoholu: 7,6% obj.

    Podwójna ciemna IPA z wyrazistą goryczką wzbogaconą posmakami kawy i czekolady będącymi rezultatem użycia ciemnych słodów w procesie warzenia. W aromacie znaleźć zaś można nuty żywiczno sosnowe wsparte akcentami owoców cytrusowych.

    Polecane do:
    potrawy kuchni orientalnej tłuste mięsa

  • Gorączka Sezonu

    Styl piwa: Double Saison IPA

    Plato: 18

    Zawartość alkoholu: 8,4% obj.

    Połączenie mocno chmielonego amerykańskiego IPA z owocowymi belgijskimi saison, o nieco wyższym ekstrakcie. Nieprzeciętnie aromatyczne, mocne umiarkowanie goryczkowe. Polecane do: potrawy meksykańskie i indyjskie.

    Polecane do:
    potrawy kuchni orientalnej tłuste mięsa

  • Żywot Barley'a

    Styl piwa: English Barley Wine

    Plato: 22

    Zawartość alkoholu: 9,2% obj.

    Barley Wine w stylu angielskim to piwo o solidnych smakach słodowych podbudowanych goryczką chmielu Iunga. W smaku dominuje słodowość, a w aromacie wyczuwalne są nuty owocowe. Pomimo wysokiej zawartości alkoholu nie jest on bezpośrednio wyczuwalny.

    Polecane do:
    sery pleśniowe, wędliny dojrzewające