Browar Maryensztadt

Czy masz ukończone 18 lat?

Tak Nie

PIWA & FOODPAIRING

Oferujemy takie piwa jak piwo kraftowe, porter bałtycki, IPA, barley wine oraz wiele innych. Zapoznaj się z pełną ofertą produkowanych przez nas piw.

SOURTIME - czarna porzeczka

STYL PIWA: SOUR FRUIT ALE

PLATO: 11

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 4,5% obj. 

Lekkie piwo w stylu sour ale z dodatkiem czarnej porzeczki. 

Kwaśne, orzeźwiające, owocowe. Smaki i aromaty porzeczki zostały delikatnie podkręcone nutami pochodzącymi od belgijskich drożdży

CZESKA 11

STYL PIWA: PILS

PLATO: 11

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 4,4% obj.

Łagodne, rześkie piwo w stylu Bohemian pilsner. Powstałe z połączenia wysokiej jakości słodów pilzneńskich i szlachetnych odmian chmielu. Cechuje je delikatna słodowość z zaznaczoną goryczką oraz czystym aromatem szlachetnych odmian chmielu.

POLECANE DO:
ryby, dania gotowane na parze, słone przekąski, dania z grilla

WAWA WITA

STYL PIWA: WITBIER

PLATO: 12,4

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 4,4% obj.

Witbier, bière blanche, piwo białe. Klasyczny belgijski styl oparty na dużym udziale niesłodowanej pszenicy, której zawdzięcza swoją barwę. Słodki aromat tego piwa jest kombinacją użytych w procesie warzenia skórek cytrusów, kolendry oraz przyprawowego charakteru drożdży.

POLECANE DO:
mule i owoce morza, lekkie sałaty

PSZENICZNY BLOND

STYL PIWA: WEIZEN

PLATO: 11

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 4,3% obj.

To klasyczna, jasna i mętna wersja bawarskiej pszenicy. W aromacie dominują goździki i banany, w smaku natomiast nuty pochodzące od słodów pszenicznych. Piwo to cechuje dość wytrawny finisz i wysokie nasycenie.

POLECANE DO:

sery dania rybne drób makarony

Pszeniczny Blond z rabarbarem i truskawką

STYL PIWA: Weizen z rabarbarem i truskawką

PLATO: 13

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 4,8% obj.

Pszeniczny Blond z rabarbarem i truskawką to specjalna wersja naszego klasycznego, niemieckiego piwa pszenicznego. To niepowtarzalna okazja, aby spróbować połączenia wytrawnego piwa, aromatów bananowo truskawkowych i cierpko słodkiego smaku rabarbaru.

POLECANE DO:

sery dania rybne drób makarony

Brązowy w kategorii „Piwo za warzywami podczas Konkursu piw rzemieślniczych 2016.

Srebrny medal w kategorii "Piwo z owocami" podczas Concours de Lyon 2017

                                                           

MI TO ŻYTO

STYL PIWA: ROGGENBIER

PLATO: 13

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 5,7% obj.

Klasyczny niemiecki roggenbier. Posiada wyraźne smaki i aromaty pochodzące od słodu żytniego oraz dość dużo cech charakterystycznych dla piwa pszenicznego. W smaku można wyczuć również delikatne nuty szlachetnych chmieli, które nadają piwu lekkiej goryczki.

POLECANE DO:

sałatki, ryby, lekkie przekąski, makarony

Warszawsko-Wiedeński

STYL PIWA: VIENNA LAGER

PLATO: 13

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 5,5% obj.

Klasyczne, eleganckie, bursztynowe piwo dolnej fermentacji. Smaki pochodzące od słodu wiedeńskiego dobrze współgrają z goryczką i aromatami pochodzącymi od szlachetnych odmian chmieli.

POLECANE DO:
kiełbaski, potrawy meksykańskie

POLISH HOP(E)

STYL PIWA: POLISH PALE ALE

PLATO: 13

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 5,5% obj.

Wariacja na temat polskich chmieli pochodzących bezpośrednio od zaprzyjaźnionego z browarem plantatora. W smaku wyczuwalny słód i wyraźna chmielowa goryczka. Dodawany na kilku etapach produkcji chmiel, powoduje, że piwo posiada kwiatowe, ziemiste oraz przyprawowe aromaty. Niewielka ilość słodów karmelowych dopełnia piwo, nadając mu nieco głębszej barwy.

POLECANE DO:

białe mięsa, potrawy tłuste, ryby wędzone, mięsa pieczyste

Polish Hop(e) oktawia wet hop

STYL PIWA: Polish Pale Ale

PLATO: 13

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 5,5% obj.

Specjalna wersja piwa do której wykorzystaliśmy świeży chmiel Oktawia z plantacji POLISHHOPS. Chmiel wprost z pola trafił do naszych tanków. W smaku dośc wytrawne, z solidną dawką goryczki. W aromacie wyraźnie przyprawowe i lekko cytrusowe.

POLECANE DO:

białe mięsa potrawy tłuste ryby wędzone mięsa pieczyste

WUNDERBAR 13

STYL PIWA: Hoppy German Pilsner

PLATO: 13

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 5,4% obj.

Połączenie niemieckiego porządku z amerykańską chmielową rewolucją. W aromacie owoce tropikalne i cytrusy, charakterystyczne dla chmielu Mosaic. W smaku nuty słodowe i solidna goryczka.

POLECANE DO:

ryby dania gotowane słone przekąski

Papa Americano

STYL PIWA: APA


PLATO: 13

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 5,2% obj.

American Pale Ale, piwo o wyraźnie chmielowym aromacie. Dominują tu również aromaty żywiczne, sosnowe, cytrusowe, owocowe, które sprawiają, że te pochodzące od słodu są prawie niewyczuwalne. W smaku czuć delikatną słodowość, podkreśloną mocną, czystą goryczką.

POLECANE DO:
wołowina, ostre potrawy, wędzone ryby i wędliny

WHEAT YOU Z BRZOSKWINIĄ

STYL PIWA: AMERICAN WHEAT

PLATO: 13

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 5,4% obj.

Amerykańska pszenica to lekkie, rześkie piwo z wyraźną, ale niedominującą goryczką. W tej wersji szczególny dodatek stanowią brzoskwinie, które nadają piwu bogaty, owocowy aromat i smak.

POLECANE DO:
sałaty, sushi, dania wegetariańskie

Belgijska blondynka

STYL PIWA: BELGIAN BLOND

PLATO: 15

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 6,5% obj.

Połączenie delikatnych aromatów szlachetnych chmieli z umiarkowanie przyprawowym charakterem pochodzącym od belgijskich drożdży. Posiada delikatną chmielową goryczkę i wytrawny finisz. Jest lekko rozgrzewające. To swoisty kompromis między klasycznymi belgijskimi stylami a europejskim pilsem.

POLECANE DO:
czerwone mięso, dziczyzna

Sipaj

STYL PIWA: ENGLISH INDIA PALE ALE

PLATO: 15

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 6,4% obj.

Angielskie IPA to połączenie lekko ciasteczkowych, chlebowych smaków słodowych z klasycznymi angielskimi odmianami chmielu est kent goldings i fuggles. Ten styl charakteryzuje mocna goryczka oraz subtelne ziemiste, kwiatowe i owocowe aromaty.

POLECANE DO:
wołowina, potrawy tłuste, potrawy ostre

Sweet Sixteen

STYL PIWA: MILK STOUT

PLATO: 16

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 6% obj.

Jest to delikatna, słodsza wersja klasycznego stouta. W aromacie dominują kawowe i czekoladowe nuty. W smaku wyczuwalna goryczka pochodząca przede wszystkim od palonych słodów, złagodzona przez dodatek laktozy. Dodatek płatków owsianych sprawia że piwo jest gładkie i kremowe.

POLECANE DO:
sery, grillowane potrawy

JACK STRONG

STYL PIWA: IMPERIAL IPA

PLATO: 18

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 7,6% obj.

Imperial IPA to wzmocniona wersja American India Pale Ale. W smaku dominuje wysoka goryczka, która dobrze współgra z solidną podbudową słodową. W aromacie przeważają nuty owoców cytrusowych, charakterystyczne dla chmieli Amarillo i Cascade.

POLECANE DO:

steki, drób, potrawy ostre

Czarnolas

STYL PIWA: DOUBLE INDIA BLACK ALE

PLATO: 18

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 7,6% obj.

Podwójna ciemna IPA z wyrazistą goryczką wzbogaconą posmakami kawy i czekolady będącymi rezultatem użycia ciemnych słodów w procesie warzenia. W aromacie znaleźć zaś można nuty żywiczno sosnowe wsparte akcentami owoców cytrusowych.

POLECANE DO:
potrawy kuchni orientalnej, tłuste mięsa

Gorączka Sezonu

STYL PIWA: Double Saison IPA

PLATO: 18

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 8,4% obj.

Połączenie mocno chmielonego amerykańskiego IPA z owocowymi belgijskimi saison, o nieco wyższym ekstrakcie. Nieprzeciętnie aromatyczne, mocne umiarkowanie goryczkowe.

POLECANE DO:

potrawy meksykańskie i indyjskie

Żywot Barley’a

STYL PIWA: ENGLISH BARLEY WINE

PLATO: 22

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 9,2% obj.

Barley Wine w stylu angielskim to piwo o solidnych smakach słodowych podbudowanych goryczką chmielu Iunga. W smaku dominuje słodowość, a w aromacie wyczuwalne są nuty owocowe. Pomimo wysokiej zawartości alkoholu nie jest on bezpośrednio wyczuwalny.

POLECANE DO:
sery pleśniowe, wędliny dojrzewające

RAISA

STYL PIWA: RUSSIAN IMPERIAL STOUT

PLATO: 22

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 9,4% obj.

Nasz imperialny stout to połączenie belgijskich drożdży, holenderskich słodów palonych oraz polskich chmieli. W smaku dominują nuty czekoladowe i kawowe, które doskonale równoważą się z solidną goryczką.

POLECANE DO:
gorzka czekolada, lody, orzechy

RaISa Espresso

STYL PIWA: Russian Imperial Stout z espresso (RIS)

PLATO: 22

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 9,4% obj.

Solidna dawka alkoholu połączona z czekoladą pochodzącą od słodów palonych, wzbogacona o przyprawowe nuty belgijskich drożdży i mocne espresso.

POLECANE DO:

gorzka czekolada, lody, orzechy

Brązowy medal  kategorii "Piwa z dodatkiem: kawa", na międzynarodowym konkursie Brussels Beer Chalenge 2016.

Srebrny medal w kategorii "Piwo z kawą" podczas Concours de Lyon

Projekt 30 #1

STYL PIWA: Imperialny Porter Bałtycki

PLATO: 29,33

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 10,5% obj.

Imperialny Porter Bałtycki, to pierwsze piwo Projektu 30. Piwo ciemne, treściwe, w smaku czuć wyraźną słodycz, w aromacie zaś dominuje czekolada i suszone owocowe, niesamowicie rozgrzewające. To podwójna moc stylu, określanego piwowarskim skarbem Polski.

Brązowy medal w kategorii "Porter Bałtycki" podczas Barcelona Beer Challenge 2017.

Projekt 30#2

STYL PIWA: Barley Wine

PLATO: 29,74

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 15,3%obj. 

Ogromna dawka rozgrzewającego alkoholu i intensywnych aromotów suszonych owoców: wiśni i śliwki. W smaku mocno słodowy z wytrawnym finiszem. Leżakowany przez 10 miesięcy.