Browar Maryensztadt

Czy masz ukończone 18 lat?

Tak Nie

PIWA & FOODPAIRING

 

SOURTIME Agrest

STYL PIWA: Sour Fruit Ale – agrest                                                                                
PLATO:                                                                                                                             
ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:
3,5% obj.

CHMIEL: Citra

Sourtime z dodatkiem polskiego agrestu to bardzo lekkie, orzeźwiające piwo, zakwaszone bakteriami lactobacillus. Kwaśny smak podkręca agrest, a charakteru dodaje chmiel Citra.
 

POLECANE DO: 

 Sery, owoce morza, desery

SOURTIME PINEAPPLE SESSION IPA

STYL: Sour Fruit Session IPA

PLATO: 11

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 4,3% OBJ.

Lekkie  i orzeźwiające piwo w stylu Sour Fruit Session IPA. Ananas nadaje piwu owocowy charakter, który dodatkowo podkręcają  amerykańskie chmiele. W smaku kwaśne, z delikatnie zaznaczoną goryczką,  w aromacie zaś dominują owoce tropikalne.

POLECANE DO: desery, sałaty, drób, makarony

SOURTIME - czarna porzeczka

STYL PIWA: SOUR FRUIT ALE

PLATO: 11

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 4,5% obj. 

Lekkie piwo w stylu sour ale z dodatkiem czarnej porzeczki. Kwaśne, orzeźwiające, owocowe. Smaki i aromaty porzeczki zostały delikatnie podkręcone nutami pochodzącymi od belgijskich drożdży

SREBRNY MEDAL W KONKURSIE INTERNATIONAL BEER CHALLENGE 2017, W KATEGORII: FLAVOURED BEER

SOURTIME BLACKBERRY IPA

STYL: Sour Fruit IPA

PLATO: 15

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 6% OBJ.

Intensywnie owocowa IPA z dodatkiem  owoców jeżyny. Piwo kwaśne, umiarkowanie goryczkowe. W aromacie dominują owoce leśne podkręcone cytrusami pochodzącymi od amerykańskich chmieli. 

POLECANE DO: sałaty, wołowina, sery

Sourtime Mango Imperial IPA

STYL: Sour Fruit Imperial IPA

PLATO: 18

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 8,5%

CHMIEL: Citra, Amarillo, Iunga

Kwaśne, owocowe, zrównoważone z delikatnie zaznaczoną czystą goryczką piwo. Mango dodaje świeżości i soczystości do i tak już ciekawego połączenia kwaśnego IPA.

POLECANE DO: Sałaty, delikatne mięsa, ryby

SREBRNY MEDAL W KONKURSIE INTERNATIONAL BEER CHALLENGE 2018; W KATEGORII SPECIALITY BEER 

DIE TOTEN HOPFEN

STYL PIWA: piwo w stylu kolońskim

PLATO: 11

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 4,1%

CHMIEL: Comet, Huell Melon, hallertau blanc, Iunga

Kooperacja browaru Maryensztadt i pubu Jabeerwocky. Lekkie, jasne i przyjemne piwo, które ożywiliśmy słodem owsianym i nową falą niemieckich chmieli Comet, Hallertauer, Blanc i Huell Melon.Wysoce pijalne i sesyjne.

 

WAWA WITA

STYL PIWA: WITBIER

PLATO: 12,4

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 4,4% obj.

CHMIEL: Marynka, Citra

Witbier, bière blanche, piwo białe. Klasyczny belgijski styl oparty na dużym udziale niesłodowanej pszenicy, której zawdzięcza swoją barwę. Słodki aromat tego piwa jest kombinacją użytych w procesie warzenia skórek cytrusów, kolendry oraz przyprawowego charakteru drożdży.

POLECANE DO:
mule i owoce morza, lekkie sałaty

Pszeniczny Blond z rabarbarem i truskawką

STYL PIWA: Weizen z rabarbarem i truskawką

PLATO: 13

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 4,8% obj.

CHMIEL: Marynka

Pszeniczny Blond z rabarbarem i truskawką to specjalna wersja naszego klasycznego, niemieckiego piwa pszenicznego. To niepowtarzalna okazja, aby spróbować połączenia wytrawnego piwa, aromatów bananowo truskawkowych i cierpko słodkiego smaku rabarbaru.

POLECANE DO:

sery dania rybne drób makarony

BRĄZOWY MEDAL W KONKURSIE PIW RZEMIEŚLNICZYCH 2016 KATEGORIA: PIWO Z WARZYWAMI

SREBRNY MEDAL W KONKURSIE INTERNACIONAL DE LYON 2017. KATEGORIA PIWO Z OWOCAMI

                                                          

POLISH HOP(E)

STYL PIWA: POLISH PALE ALE

PLATO: 13

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 5,5% obj.

CHMIEL: Iunga, Marynka

Wariacja na temat polskich chmieli pochodzących bezpośrednio od zaprzyjaźnionego z browarem plantatora. W smaku wyczuwalny słód i wyraźna chmielowa goryczka. Dodawany na kilku etapach produkcji chmiel, powoduje, że piwo posiada kwiatowe, ziemiste oraz przyprawowe aromaty. Niewielka ilość słodów karmelowych dopełnia piwo, nadając mu nieco głębszej barwy.

POLECANE DO:

białe mięsa, potrawy tłuste, ryby wędzone, mięsa pieczyste

WUNDERBAR 13

STYL PIWA: American Pilsner

PLATO: 13

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 5,4% obj.

CHMIEL: Mosaic

Połączenie klasycznego pilsnera z amerykańską chmielową rewolucją. W aromacie owoce tropikalne i cytrusy, charakterystyczne dla chmielu Mosaic. W smaku nuty słodowe i solidna goryczka.

POLECANE DO:

ryby dania gotowane słone przekąski

ZŁOTY MEDAL W KONKURSIE WORLD BEER AWARDS 2017 W KATEGORII SPECIALITY BEER

SREBRNY MEDAL W CONCOURS DE LYON 2018  W KATEGORII AMERICAN LAGER

PAPA AMERICANO

STYL PIWA: APA


PLATO: 13

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 5,2% obj.

CHMIEL: Marynka, Mosaic, Cascade

American Pale Ale, piwo o wyraźnie chmielowym aromacie. Dominują tu również aromaty żywiczne, sosnowe, cytrusowe, owocowe, które sprawiają, że te pochodzące od słodu są prawie niewyczuwalne. W smaku czuć delikatną słodowość, podkreśloną mocną, czystą goryczką.

POLECANE DO:
wołowina, ostre potrawy, wędzone ryby i wędliny

HOPTIME - WEST COAST IPA

 

STYL: WEST COAST IPA,

PLATO: 16,

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 6,5%

CHMIELE: Galaxy, Amarillo, Mosaic, Citra

 

Piwo  w stylu Weast Coast IPA w naszej interpretacji to soczysta aromatyczna bomba! Rześkie owoce tropikalne atakują nas w smaku i aromacie za sprawą świeżych odmian chmielu pochodzących z USA i Australii, subtelna podbudowa słodowa stanowi tutaj tylko tło,  natomiast solidna i przyjemna goryczka jest zwieńczeniem kompozycji. 

 

POLECANE DO: Kuchnia orientalna, wołowina, spaghetti

 

HOPTIME - WHITE IPA

STYL: White IPA;

PLATO: 16;

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:6,5% obj.

CHMIELE: Simcoe, Amarillo, Citra

Piwo w stylu White IPA to hybryda tradycji i nowoczesności. Połączenie belgijskiego piwa białego z symbolem piwnej rewolucji. Naszą kompozycję zaczęliśmy od autorskiego blendu drożdży angielskich i belgijskich, biszkoptowy i zbożowy smak to zasługa słodu pszenicznego i płatków owsianych. Całość wieńczą intensywne nuty cytrusowe pochodzące z aromatycznych odmian chmielu i liści kafiru.

 

POLECANE DO: Jagnięcina, grilowane ryby, drób

 

LOST BERRY - CZARNA JAGODA 

STYL  PIWA: Brown Porter with blue berry ,
 

Plato 13,
 

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 5,2 obj.

CHMIEL: Marynka

Nieklasyczny angielski brown porter, fermentowany w czarną jagodą. Czekoladowo owocowy. W smaku umiarkowanie wytrawny.
 

POLECANE DO:

Pieczone mięso, kuchnia orientalna, desery

LOST CHOCO

STYL: Brown Porter with Choco & Coconut

PLATO: 15

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 5,5%

Kokosowo-czekoladowa wersja brown porteru. W aromacie czekolada, kawa, kokos. W smaku pełne, czekoladowe.

Polecane do: desery

BELGIJSKA BLONDYNKA

STYL PIWA: BELGIAN BLOND

PLATO: 15

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 6,5% obj.

CHMIEL: Marynka

Połączenie delikatnych aromatów szlachetnych chmieli z umiarkowanie przyprawowym charakterem pochodzącym od belgijskich drożdży. Posiada delikatną chmielową goryczkę i wytrawny finisz. Jest lekko rozgrzewające. To swoisty kompromis między klasycznymi belgijskimi stylami a europejskim pilsem.

POLECANE DO:
czerwone mięso, dziczyzna

BELGIJKA NA DRUGIEJ

STYL PIWA: Belgian Dubbel z dodatkiem herbaty lapsang

PLATO: 18,

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 7,5% obj.

CHMIEL: Marynka

Klasyczny belgijski styl, Belgian dubbel. Piwo o barwie ciemnego bursztynu. W smaku słodowe, tostowe, delikatnie alkoholowe. Aromaty przyprawowe, owocowe, podkręcone dodatkiem herbaty lapsang.

POLECANE DO:

gulasz, barbecue, żebro, piernik

BELGIJKA NA TRZECIM 

STYL: Belgian Tripel,

PLATO: 22,

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 10,5% 

CHMIEL: Marynka

Piwo w stylu Belgian Tripel. Charakteryzuje się dużą kremową pianą i złotym kolorem. W smaku wytrawne, w aromacie owocowe przyprawowe i alkoholowe.

Polecane do: Pieczony drób, potrawy ostre, desery owocowe

ZŁOTY MEDAL W KONKURSIE BARCELONA BEER CHALLENGE 2018 W KATEGORII BELGIAN TRIPEL

GET BOCK

STYL PIWA: Weizenbock

PLATO: 18

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 7,5%

CHMIEL: Tettnang

Kooperacja Browaru Maryensztadt i Jabeerwocky. Pszenica na długie, zimowe wieczory. Zaskakująco lekka w odbiorze,choć jak to koziołek może kopnąć.
Słód monachijski i karmelowy oraz specjalne drożdże dały trunek, który zadowoli nawet wujka Hansa z Monachium.

 

MYSTERIOUS IPA

STYL PIWA: New England IPA


PLATO 15 


ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 6,5% obj.

 

CHMIEL: Eldorado, Mosaic, Citra


Piwo w stylu New England IPA, mętna, soczysta, owocowa wersja klasycznego IPA. Chmiele zostały dodane pod koniec gotowania, a także na zimno, czego efektem jest umiarkowana goryczka i mnóstwo aromatów pochodzących od amerykańskich chmieli.


POLECANE DO:

jagnięcina, owocowe desery

MYSTERIOUS ORANGE IPA

STYL: New England Orange IPA

PLATO: 15

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 6,9% 

CHMIELE: Ahtanum i Amarillo

Soczyste, aromatyczne, orzeźwiające - hiszpańskie czerwone pomarańcze zamknięte w wersji NEIPA chmielonej Ahtanum i Amarillo.

Polecane do: baranina, desery owocowe

Sweet Sixteen

STYL PIWA: MILK STOUT

PLATO: 16

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 6% obj.

CHMIEL: Marynka

Jest to delikatna, słodsza wersja klasycznego stouta. W aromacie dominują kawowe i czekoladowe nuty. W smaku wyczuwalna goryczka pochodząca przede wszystkim od palonych słodów, złagodzona przez dodatek laktozy. Dodatek płatków owsianych sprawia że piwo jest gładkie i kremowe.

POLECANE DO:
sery, grillowane potrawy

BRĄZOWY MEDAL W MIĘDZYNARODOWYM KONKURSIE INTERNATIONAL BEER CHALLENGE 2017, W KATEGORII: STOUT/PORTER

BRĄZOWY MEDAL W KONKURSIE BARCELONA BEER CHALLENGE 2018, W KATEGORII SWEET STOUT

JACK STRONG

STYL PIWA: IMPERIAL IPA

PLATO: 18

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 7,6% obj.

CHMIEL: Amarillo,Cascade, Simcoe, Chinook

Imperial IPA to wzmocniona wersja American India Pale Ale. W smaku dominuje wysoka goryczka, która dobrze współgra z solidną podbudową słodową. W aromacie przeważają nuty owoców cytrusowych, charakterystyczne dla chmieli Amarillo i Cascade.

POLECANE DO:

steki, drób, potrawy ostre

Czarnolas

STYL PIWA: DOUBLE INDIA BLACK ALE

PLATO: 18

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 7,6% obj.

CHMIEL:  Amarillo, Citra, Cascade, Iunga, Marynka

Podwójna ciemna IPA z wyrazistą goryczką wzbogaconą posmakami kawy i czekolady będącymi rezultatem użycia ciemnych słodów w procesie warzenia. W aromacie znaleźć zaś można nuty żywiczno sosnowe wsparte akcentami owoców cytrusowych.

POLECANE DO:
potrawy kuchni orientalnej, tłuste mięsa

SREBRNY MEDAL W KONKURSIE PIW RZEMIEŚLNICZNYCH 2017, KATEGORIA: DOUBLE IPA

BRĄZOWY MEDAL W KONKURSIE BARCELONA BEER CHALLENGE 2018, W KATEGORII  SPECIALTY IPA

 

Gorączka Sezonu

STYL PIWA: Double Saison IPA

PLATO: 18

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 8,4% obj.

CHMIEL: Cascade, Citra, Iunga

Połączenie mocno chmielonego amerykańskiego IPA z owocowymi belgijskimi saison, o nieco wyższym ekstrakcie. Nieprzeciętnie aromatyczne, mocne umiarkowanie goryczkowe.

POLECANE DO:

potrawy meksykańskie i indyjskie

Żywot Barley’a

STYL PIWA: ENGLISH BARLEY WINE

PLATO: 22

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 9,2% obj.

CHMIEL: Iunga

Barley Wine w stylu angielskim to piwo o solidnych smakach słodowych podbudowanych goryczką chmielu Iunga. W smaku dominuje słodowość, a w aromacie wyczuwalne są nuty owocowe. Pomimo wysokiej zawartości alkoholu nie jest on bezpośrednio wyczuwalny.

POLECANE DO:
sery pleśniowe, wędliny dojrzewające

RAISA

STYL PIWA: RUSSIAN IMPERIAL STOUT

PLATO: 22

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 9,4% obj.

CHMIEL: Marynka

Nasz imperialny stout to połączenie belgijskich drożdży, holenderskich słodów palonych oraz polskich chmieli. W smaku dominują nuty czekoladowe i kawowe, które doskonale równoważą się z solidną goryczką.

POLECANE DO:
gorzka czekolada, lody, orzechy

RaISa Espresso

STYL PIWA: Russian Imperial Stout z espresso (RIS)

PLATO: 22

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 9,4% obj.

CHMIEL: Marynka

Solidna dawka alkoholu połączona z czekoladą pochodzącą od słodów palonych, wzbogacona o przyprawowe nuty belgijskich drożdży i mocne espresso.

POLECANE DO:

gorzka czekolada, lody, orzechy

BRĄZOWY MEDAL W MIĘDZYNARODOWYM KONKURSIE BRUSSEL BEER CHALLENGE 2017. KATEGORIA: PIWO Z KAWĄ

SREBRNY MEDAL W CONCOURS DE LYON 2017 W  KATEGORII: PIWO Z KAWĄ

GWIAZDA PÓŁNOCY

STYL: Imperial Smoked Plum & Fig Baltic Porter

PLATO: 26

ZAWARTOŚC ALKOHOLU: 10,1%

Imperialny porter bałtycki podkręcony słodami wędzonymi, dodatkiem wędzonej śliwki i suszonej figi. Ciemne, złożone, zbalansowane

POLECANE DO: Czekolada, wołowina

 

 ZŁOTY MEDAL W CONCOURS DE LYON 2018, W KATEGORII STOUT/PORTER 

SREBRNY MEDAL W KONKURSIE INTERNETIONAL BEER CHALLENGE 2018, W KATEGORII STOUT/PORTER 

Projekt 30 #1

STYL PIWA: Imperialny Porter Bałtycki

PLATO: 29,33

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 10,5% obj.

CHMIEL: Iunga

Imperialny Porter Bałtycki, to pierwsze piwo Projektu 30. Piwo ciemne, treściwe, w smaku czuć wyraźną słodycz, w aromacie zaś dominuje czekolada i suszone owocowe, niesamowicie rozgrzewające. To podwójna moc stylu, określanego piwowarskim skarbem Polski.

BRĄZOWY MEDAL W KONKURSIE BARCELONA BEER CHALLENGE 2017, KATEGORIA: PORTER BAŁTYCKI.

SREBRNY MEDAL  W  KONKURSIE
INTERNATIONAL BEER CHALLENGE 2017, W KATEGORII: DESIGN

 

Projekt 30#2

STYL PIWA: Barley Wine

PLATO: 29,74

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 15,3%obj. 

CHMIEL: Iunga, Simcoe

Ogromna dawka rozgrzewającego alkoholu i intensywnych aromotów suszonych owoców: wiśni i śliwki. W smaku mocno słodowy z wytrawnym finiszem. Leżakowany przez 10 miesięcy. 

ZŁOTY MEDAL W  KONKURSIE
INTERNATIONAL BEER CHALLENGE 2017, W KATEGORII: ALE

SREBRNY MEDAL W  KONKURSIE
INTERNATIONAL BEER CHALLENGE 2017, W KATEGORII: DESIGN

 

Projekt 30 #3

STYL: Wee Heavy Laphroaig Whisky Barrel Aged

PLATO: 32,2

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 11,63 %

CHMIEL: Iunga

Interpretacja stylu wee heavy w imperialnym wydaniu. Niezwykle złożone piwo leżakowane w beczkach po Laphroaig scotch whisky. Piękna barwa, aromaty torfowe, wyraźnie zaznaczona goryczka skontrowana delikatną słodyczą.