Browar Maryensztadt

Czy masz ukończone 18 lat?

Tak Nie

PIWA & FOODPAIRING

 

MARYENSZTADT KLASYCZNIE - GRODZISZ

STYL: W stylu grodziskie

PLATO: 7,7

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 3%

CHMIEL: Marynka

Piwo inspirowane stylem Grodziskie, jedynym całkowicie polskim stylem, produkowanym w Wielkopolsce, którego tradycje sięgają najprawdopodobniej czasu średniowiecza. Klasyczne, lekkie, mocno musujące piwo na bazie słodu pszenicznego, wędzonego dębem.

MARYENSZTADT KLASYCZNIE - CZESKA DESITKA

STYL: Pils

PLATO: 10

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 4,1%obj.

CHMIELE: Iunga, Marynka, Lubelski

Inspiracja czeską klasyką. Lekkie, stołowe piwo idealnie nadające się do niemal każdego dania ale również doskonale gaszące pragnienie.

MARYENSZTADT KLASYCZNIE - BAWARSKA PSZENICA

STYL: WEIZEN

PLATO: 13

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 4,2%obj.

CHMIEL: Marynka

Niemiecki klasyk, bananowo-goździkowe piwo pszeniczne, o dużej, gęstej pianie

MARYENSZTADT KLASYCZNIE - BRYTYJSKIE ALE

STYL:BRITISH ALE

PLATO: 13

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 4,8%obj.

CHMIELE: Marynka, Iunga, EKG

Klasyczny Angielski Ale o słomkowej barwie i słodowym smaku z  umiarkowaną goryczką.  

MARYENSZTADT KLASYCZNIE - APA

STYL: American Pale Ale

PLATO: 12

ALCOHOL: 4,6%

CHMIELE: Cascade, Iunga, Mosaic

American Pale Ale, piwo o wyraźnie chmielowym aromacie. Dominują tu również aromaty żywiczne, sosnowe, cytrusowe, owocowe, które sprawiają, że te pochodzące od słodu są prawie niewyczuwalne. W smaku czuć delikatną słodowość, podkreśloną mocną, czystą goryczką.

MARYENSZTADT KLASYCZNIE - KOŹLAK 

STYL PIWA: Koźlak - Bock 

PLATO: 18

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 7,9% 

Piwo wywodzące się z niemieckiej tradycji, dawniej warzone tylko z okazji religijnych świąt. Mocne, o rubinowej barwie, treściwe. W samku słodewe z umiarkowaną goryczką, aromat melanoidynowy kojarzący się z zapachem skórki od chleba.  

SOURTIME Agrest

STYL PIWA: Sour Fruit Ale – agrest                                                                                
PLATO:                                                                                                                             
ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:
3,5% obj.

CHMIEL: Citra

Sourtime z dodatkiem polskiego agrestu to bardzo lekkie, orzeźwiające piwo, zakwaszone bakteriami lactobacillus. Kwaśny smak podkręca agrest, a charakteru dodaje chmiel Citra.
 

POLECANE DO: 

 Sery, owoce morza, desery

SOURTIME PINEAPPLE SESSION IPA

STYL: Sour Fruit Session IPA

PLATO: 11

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 4,3% OBJ.

Lekkie  i orzeźwiające piwo w stylu Sour Fruit Session IPA. Ananas nadaje piwu owocowy charakter, który dodatkowo podkręcają  amerykańskie chmiele. W smaku kwaśne, z delikatnie zaznaczoną goryczką,  w aromacie zaś dominują owoce tropikalne.

POLECANE DO: desery, sałaty, drób, makarony

SOURTIME - czarna porzeczka

STYL PIWA: SOUR FRUIT ALE

PLATO: 11

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 4,5% obj. 

Lekkie piwo w stylu sour ale z dodatkiem czarnej porzeczki. Kwaśne, orzeźwiające, owocowe. Smaki i aromaty porzeczki zostały delikatnie podkręcone nutami pochodzącymi od belgijskich drożdży

POLECANE DO: 

 Sery, owoce morza, desery

SREBRNY MEDAL W KONKURSIE INTERNATIONAL BEER CHALLENGE 2017, W KATEGORII: FLAVOURED BEER

SOURTIME BLACKBERRY IPA

STYL: Sour Fruit IPA

PLATO: 15

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 6% OBJ.

Intensywnie owocowa IPA z dodatkiem  owoców jeżyny. Piwo kwaśne, umiarkowanie goryczkowe. W aromacie dominują owoce leśne podkręcone cytrusami pochodzącymi od amerykańskich chmieli. 

POLECANE DO: sałaty, wołowina, sery

Sourtime Mango Imperial IPA

STYL: Sour Fruit Imperial IPA

PLATO: 18

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 8,5%

CHMIEL: Citra, Amarillo, Iunga

Kwaśne, owocowe, zrównoważone z delikatnie zaznaczoną czystą goryczką piwo. Mango dodaje świeżości i soczystości do i tak już ciekawego połączenia kwaśnego IPA.

POLECANE DO: Sałaty, delikatne mięsa, ryby

SREBRNY MEDAL W KONKURSIE INTERNATIONAL BEER CHALLENGE 2018; W KATEGORII SPECIALITY BEER 

ZŁOTY MEDAL W KATEGORII PIWNE SPECJALNOŚCI W KONKURSIE PIW RZEMIEŚLNICZYCH 2018

Pszeniczny Blond z rabarbarem i truskawką

STYL PIWA: Weizen z rabarbarem i truskawką

PLATO: 13

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 4,8% obj.

CHMIEL: Marynka

Pszeniczny Blond z rabarbarem i truskawką to specjalna wersja naszego klasycznego, niemieckiego piwa pszenicznego. To niepowtarzalna okazja, aby spróbować połączenia wytrawnego piwa, aromatów bananowo truskawkowych i cierpko słodkiego smaku rabarbaru.

POLECANE DO:

sery dania rybne drób makarony

BRĄZOWY MEDAL W KONKURSIE PIW RZEMIEŚLNICZYCH 2016 KATEGORIA: PIWO Z WARZYWAMI

SREBRNY MEDAL W KONKURSIE INTERNACIONAL DE LYON 2017. KATEGORIA PIWO Z OWOCAMI

                                                          

PAPA AMERICANO

STYL PIWA: APA


PLATO: 13

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 5,2% obj.

CHMIEL: Marynka, Mosaic, Cascade

American Pale Ale, piwo o wyraźnie chmielowym aromacie. Dominują tu również aromaty żywiczne, sosnowe, cytrusowe, owocowe, które sprawiają, że te pochodzące od słodu są prawie niewyczuwalne. W smaku czuć delikatną słodowość, podkreśloną mocną, czystą goryczką.

POLECANE DO:
wołowina, ostre potrawy, wędzone ryby i wędliny

HOPTIME - AMERICAN PILSNER 

STYL PIWA: American Pilsner

PLATO: 13

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 5,4% obj.

CHMIEL: Mosaic

Połączenie klasycznego pilsnera z amerykańską chmielową rewolucją. W aromacie owoce tropikalne i cytrusy, charakterystyczne dla chmielu Mosaic. W smaku nuty słodowe i solidna goryczka.

POLECANE DO:

ryby dania gotowane słone przekąski

ZŁOTY MEDAL W KONKURSIE WORLD BEER AWARDS 2017 W KATEGORII SPECIALITY BEER

SREBRNY MEDAL W CONCOURS DE LYON 2018  W KATEGORII AMERICAN LAGER

HOPTIME - WEST COAST IPA

 

STYL: WEST COAST IPA,

PLATO: 16,

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 6,5%

CHMIELE: Galaxy, Amarillo, Mosaic, Citra

 

Piwo  w stylu Weast Coast IPA w naszej interpretacji to soczysta aromatyczna bomba! Rześkie owoce tropikalne atakują nas w smaku i aromacie za sprawą świeżych odmian chmielu pochodzących z USA i Australii, subtelna podbudowa słodowa stanowi tutaj tylko tło,  natomiast solidna i przyjemna goryczka jest zwieńczeniem kompozycji. 

 

POLECANE DO: Kuchnia orientalna, wołowina, spaghetti

 

HOPTIME - WHITE IPA

STYL: White IPA;

PLATO: 16;

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:6,5% obj.

CHMIELE: Simcoe, Amarillo, Citra

Piwo w stylu White IPA to hybryda tradycji i nowoczesności. Połączenie belgijskiego piwa białego z symbolem piwnej rewolucji. Naszą kompozycję zaczęliśmy od autorskiego blendu drożdży angielskich i belgijskich, biszkoptowy i zbożowy smak to zasługa słodu pszenicznego i płatków owsianych. Całość wieńczą intensywne nuty cytrusowe pochodzące z aromatycznych odmian chmielu i liści kafiru.

 

POLECANE DO: Jagnięcina, grilowane ryby, drób

 

LOST BERRY - CZARNA JAGODA 

STYL  PIWA: Brown Porter with blue berry ,
 

Plato 13,
 

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 5,2 obj.

CHMIEL: Marynka

Nieklasyczny angielski brown porter, fermentowany w czarną jagodą. Czekoladowo owocowy. W smaku umiarkowanie wytrawny.
 

POLECANE DO:

Pieczone mięso, kuchnia orientalna, desery

LOST CHOCO

STYL: Brown Porter with Choco & Coconut

PLATO: 15

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 5,5%

Kokosowo-czekoladowa wersja brown porteru. W aromacie czekolada, kawa, kokos. W smaku pełne, czekoladowe.

Polecane do: desery

BELGIJKA NA DRUGIEJ

STYL PIWA: Belgian Dubbel z dodatkiem herbaty lapsang

PLATO: 18,

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 7,5% obj.

CHMIEL: Marynka

Klasyczny belgijski styl, Belgian dubbel. Piwo o barwie ciemnego bursztynu. W smaku słodowe, tostowe, delikatnie alkoholowe. Aromaty przyprawowe, owocowe, podkręcone dodatkiem herbaty lapsang.

POLECANE DO:

gulasz, barbecue, żebro, piernik

BELGIJKA NA TRZECIM 

STYL: Belgian Tripel,

PLATO: 22,

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 10,5% 

CHMIEL: Marynka

Piwo w stylu Belgian Tripel. Charakteryzuje się dużą kremową pianą i złotym kolorem. W smaku wytrawne, w aromacie owocowe przyprawowe i alkoholowe.

Polecane do: Pieczony drób, potrawy ostre, desery owocowe

ZŁOTY MEDAL W KONKURSIE BARCELONA BEER CHALLENGE 2018 W KATEGORII BELGIAN TRIPEL

MYSTERIOUS IPA

STYL PIWA: New England IPA


PLATO 15 


ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 6,5% obj.

 

CHMIEL: Eldorado, Mosaic, Citra


Piwo w stylu New England IPA, mętna, soczysta, owocowa wersja klasycznego IPA. Chmiele zostały dodane pod koniec gotowania, a także na zimno, czego efektem jest umiarkowana goryczka i mnóstwo aromatów pochodzących od amerykańskich chmieli.


POLECANE DO:

jagnięcina, owocowe desery

Sweet Sixteen

STYL PIWA: MILK STOUT

PLATO: 16

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 6% obj.

CHMIEL: Marynka

Jest to delikatna, słodsza wersja klasycznego stouta. W aromacie dominują kawowe i czekoladowe nuty. W smaku wyczuwalna goryczka pochodząca przede wszystkim od palonych słodów, złagodzona przez dodatek laktozy. Dodatek płatków owsianych sprawia że piwo jest gładkie i kremowe.

POLECANE DO:
sery, grillowane potrawy

BRĄZOWY MEDAL W MIĘDZYNARODOWYM KONKURSIE INTERNATIONAL BEER CHALLENGE 2017, W KATEGORII: STOUT/PORTER

BRĄZOWY MEDAL W KONKURSIE BARCELONA BEER CHALLENGE 2018, W KATEGORII SWEET STOUT

Czarnolas

STYL PIWA: DOUBLE INDIA BLACK ALE

PLATO: 18

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 7,6% obj.

CHMIEL:  Amarillo, Citra, Cascade, Iunga, Marynka

Podwójna ciemna IPA z wyrazistą goryczką wzbogaconą posmakami kawy i czekolady będącymi rezultatem użycia ciemnych słodów w procesie warzenia. W aromacie znaleźć zaś można nuty żywiczno sosnowe wsparte akcentami owoców cytrusowych.

POLECANE DO:
potrawy kuchni orientalnej, tłuste mięsa

SREBRNY MEDAL W KONKURSIE PIW RZEMIEŚLNICZNYCH 2017, KATEGORIA: DOUBLE IPA

BRĄZOWY MEDAL W KONKURSIE BARCELONA BEER CHALLENGE 2018, W KATEGORII  SPECIALTY IPA

 

Gorączka Sezonu

STYL PIWA: Double Saison IPA

PLATO: 18

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 8,4% obj.

CHMIEL: Cascade, Citra, Iunga

Połączenie mocno chmielonego amerykańskiego IPA z owocowymi belgijskimi saison, o nieco wyższym ekstrakcie. Nieprzeciętnie aromatyczne, mocne umiarkowanie goryczkowe.

POLECANE DO:

potrawy meksykańskie i indyjskie

Żywot Barley’a

STYL PIWA: ENGLISH BARLEY WINE

PLATO: 22

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 9,2% obj.

CHMIEL: Iunga

Barley Wine w stylu angielskim to piwo o solidnych smakach słodowych podbudowanych goryczką chmielu Iunga. W smaku dominuje słodowość, a w aromacie wyczuwalne są nuty owocowe. Pomimo wysokiej zawartości alkoholu nie jest on bezpośrednio wyczuwalny.

POLECANE DO:
sery pleśniowe, wędliny dojrzewające

RAISA

STYL PIWA: RUSSIAN IMPERIAL STOUT

PLATO: 22

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 9,4% obj.

CHMIEL: Marynka

Nasz imperialny stout to połączenie belgijskich drożdży, holenderskich słodów palonych oraz polskich chmieli. W smaku dominują nuty czekoladowe i kawowe, które doskonale równoważą się z solidną goryczką.

POLECANE DO:
gorzka czekolada, lody, orzechy

RaISa Espresso

STYL PIWA: Russian Imperial Stout z espresso (RIS)

PLATO: 22

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 9,4% obj.

CHMIEL: Marynka

Solidna dawka alkoholu połączona z czekoladą pochodzącą od słodów palonych, wzbogacona o przyprawowe nuty belgijskich drożdży i mocne espresso.

POLECANE DO:

gorzka czekolada, lody, orzechy

BRĄZOWY MEDAL W MIĘDZYNARODOWYM KONKURSIE BRUSSEL BEER CHALLENGE 2017. KATEGORIA: PIWO Z KAWĄ

SREBRNY MEDAL W CONCOURS DE LYON 2017 W  KATEGORII: PIWO Z KAWĄ

GWIAZDA PÓŁNOCY

STYL: Imperial Smoked Plum & Fig Baltic Porter

PLATO: 26

ZAWARTOŚC ALKOHOLU: 10,1%

Imperialny porter bałtycki podkręcony słodami wędzonymi, dodatkiem wędzonej śliwki i suszonej figi. Ciemne, złożone, zbalansowane

POLECANE DO: Czekolada, wołowina

 

 ZŁOTY MEDAL W CONCOURS DE LYON 2018, W KATEGORII STOUT/PORTER 

SREBRNY MEDAL W KONKURSIE INTERNETIONAL BEER CHALLENGE 2018, W KATEGORII STOUT/PORTER 

SREBRNY MEDAL W KATEGORII SPECJALNY PORTER BAŁTYCKI W KONKURSIE PIW RZEMIEŚLNICZYCH 2018

BRĄZOWY MEDAL W KATEGORII STRONG SMOKE BEER W KONKURSIE EUROPEAN BEER STAR 2018

PROJEKT 30

Projekt 30 #1

STYL PIWA: Imperialny Porter Bałtycki

PLATO: 29,33

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 10,5% obj.

CHMIEL: Iunga

Imperialny Porter Bałtycki, to pierwsze piwo Projektu 30. Piwo ciemne, treściwe, w smaku czuć wyraźną słodycz, w aromacie zaś dominuje czekolada i suszone owocowe, niesamowicie rozgrzewające. To podwójna moc stylu, określanego piwowarskim skarbem Polski.

BRĄZOWY MEDAL W KONKURSIE BARCELONA BEER CHALLENGE 2017, KATEGORIA: PORTER BAŁTYCKI.

SREBRNY MEDAL  W  KONKURSIE
INTERNATIONAL BEER CHALLENGE 2017, W KATEGORII: DESIGN

 

Projekt 30#2

STYL PIWA: Barley Wine

PLATO: 29,74

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 15,3%obj. 

CHMIEL: Iunga, Simcoe

Ogromna dawka rozgrzewającego alkoholu i intensywnych aromotów suszonych owoców: wiśni i śliwki. W smaku mocno słodowy z wytrawnym finiszem. Leżakowany przez 10 miesięcy. 

ZŁOTY MEDAL W  KONKURSIE
INTERNATIONAL BEER CHALLENGE 2017, W KATEGORII: ALE

SREBRNY MEDAL W  KONKURSIE
INTERNATIONAL BEER CHALLENGE 2017, W KATEGORII: DESIGN

 

Projekt 30 #3

STYL: Wee Heavy Laphroaig Whisky Barrel Aged

PLATO: 32,2

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 11,63 %

CHMIEL: Iunga

Interpretacja stylu wee heavy w imperialnym wydaniu. Niezwykle złożone piwo leżakowane w beczkach po Laphroaig scotch whisky. Piękna barwa, aromaty torfowe, wyraźnie zaznaczona goryczka skontrowana delikatną słodyczą.

PROJEKT BARREL AGED

PROJEKT BARREL AGED - RIS BOWMORE WHISKY

STYL PIWA:Russian Imperial Stout

PLATO: 22

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 9,4%obj.

Klasyczny RIS leżakowany 10 miesięcy w beczce po Bowmore Whisky

BARREL AGED PROJEKT - CHOCOLATE RYE RIS JACK DANIELS WHISKEY

STYL PIWA: Chocolate Rye Russian Imperial Stout 

PLATO: 25,8

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 11,51%

Czekoladowy żytni Russian Imperial Stout leżakowany przez 8 miesięcy w beczce po Jack Daniels Whiskey

BARREL AGED PROJEKT - BARLEY WINE LAPHROAIG WYISKY

STYL PIWA: Barley Wine

PLATO: 22

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 9,5%

Barley Wine leżakowany przez 8 miesięcy w beczce po Laphroaig Whisky

BARREL AGED PROJEKT - WHEAT WINE COGNAC 

STYL PIWA: WHEAT WINE 

PLATO: 26

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 13,08% 

Wheat Wine leżakowany przez 10 miesięcy w beczce po Cognacu 

 

BARREL AGED PROJEKT - IMPERIAL BALTIC PORTER BLACK FOREST KIRSCH 

STYL PIWA: Imperial Baltic Porter 

PLATO: 26 

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 10,5% 

Imperialny Porter Bałtycki leżakowany przez 10 miesięcy w beczce po Brandy Black Forest Kirsh 

BARREL AGED PROJEKT - RUSSIAN IMPERIAL STOUT VANILLA & COCONUT BOURBON 

STYL PIWA: Russian Imperial Stout Vanilla & Coconut  

PLATO: 27 

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 9,4% 

RIS z dodatkiem vanilii i płatków kokosa, leżakowany przez 11 miesięcy w beczce po Bourbonie.