Browar Maryensztadt

Czy masz ukończone 18 lat?

Tak Nie

PIWA & FOODPAIRING

 

FREEKY APA 

STYL PIWA: ALKOHOL FREE APA

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: PONIŻEJ 0,5% 

Piwo bezalkoholowe w stylu American Pale Ale. W aromacie dominują nuty cytrusowe, żywiczne i owoców tropikalnych, pochodzące od amerykańskich odmian chmieli. W smaku delikatna słodycz, podkreślona czystą goryczką. 

POLECANE DO: wołowina, drób, wędzone ryby                                                          

FREEKY SOUR MARAKUJA 

STYL PIWA:  ALCOHOL FREE SOUR FRUIT ALE 

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: poniżej 0,5% 

Bezalkoholowe Sour Ale z dodatkiem słodko-kwaśnej marakui. W aromacie dominują owoce tropikalne. W smaku kwaśne, orzeźwiające o niskiej goryczce.

POLECANE DO: sałaty, drób, makarony, desery

MARYENSZTADT KLASYCZNIE - GRODZISZ

STYL PIWA: W stylu grodziskie

PLATO: 7,7

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 3%

CHMIEL: Marynka

Piwo inspirowane stylem Grodziskie, jedynym całkowicie polskim stylem, produkowanym w Wielkopolsce, którego tradycje sięgają najprawdopodobniej czasu średniowiecza. Klasyczne, lekkie, mocno musujące piwo na bazie słodu pszenicznego, wędzonego dębem.

MARYENSZTADT KLASYCZNIE - CZESKA DESITKA

STYL PIWA: Pils

PLATO: 10

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 4,1%obj.

CHMIELE: Iunga, Marynka, Lubelski

Inspiracja czeską klasyką. Lekkie, stołowe piwo idealnie nadające się do niemal każdego dania ale również doskonale gaszące pragnienie.

MARYENSZTADT KLASYCZNIE GERMAN PILS 

STYL PIWA: German Pils 

PLATO: 13

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 4,5%obj. 

Rześkie, wytrawne piwo w stylu German Pils. Słodowy charakter uzupełnia wyraźna, czysta goryczka, pochodząca od niemieckich odmian chmielu.  Cechuje je jasnozłota barwa i piękna kremowa piana.  

POLECANE DO: grillowane potrawy, ryby, drób, sałaty

MARYENSZTADT KLASYCZNIE - BAWARSKA PSZENICA

STYL PIWA: WEIZEN

PLATO: 13

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 4,2%obj.

CHMIEL: Marynka

Niemiecki klasyk, bananowo-goździkowe piwo pszeniczne, o dużej, gęstej pianie

MARYENSZTADT KLASYCZNIE - WITBIER  

STYL PIWA: WITBIER

PLATO: 13

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 4,9%

Witbier, bière blanche, piwo białe. Klasyczny belgijski styl oparty na dużym udziale niesłodowanej pszenicy, której zawdzięcza swoją barwę. Słodki aromat tego piwa jest kombinacją użytych w procesie warzenia skórek cytrusów, kolendry oraz przyprawowego charakteru drożdży.

POLECANE DO: owoce morza, lekkie sałaty

MARYENSZTADT KLASYCZNIE - BRYTYJSKIE ALE

STYL PIWA:BRITISH ALE

PLATO: 13

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 4,8%obj.

CHMIELE: Marynka, Iunga, EKG

Klasyczny Angielski Ale o słomkowej barwie i słodowym smaku z  umiarkowaną goryczką.  

MARYENSZTADT KLASYCZNIE - APA

STYL PIWA: American Pale Ale

PLATO: 12

ALCOHOL: 4,6%

CHMIELE: Cascade, Iunga, Mosaic

American Pale Ale, piwo o wyraźnie chmielowym aromacie. Dominują tu również aromaty żywiczne, sosnowe, cytrusowe, owocowe, które sprawiają, że te pochodzące od słodu są prawie niewyczuwalne. W smaku czuć delikatną słodowość, podkreśloną mocną, czystą goryczką.

MARYENSZTADT KLASYCZNIE - KOŹLAK 

STYL PIWA: Koźlak - Bock 

PLATO: 18

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 7,9% 

Piwo wywodzące się z niemieckiej tradycji, dawniej warzone tylko z okazji religijnych świąt. Mocne, o rubinowej barwie, treściwe. W samku słodewe z umiarkowaną goryczką, aromat melanoidynowy kojarzący się z zapachem skórki od chleba.  

MARYENSZTADT KLASYCZNIE - POLSKIE ALE 

STYL PIWA: POLISH  ALE

PLATO: 13

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 5,5% obj.

CHMIEL: Iunga, Marynka

Wariacja na temat polskich chmieli pochodzących bezpośrednio od zaprzyjaźnionego z browarem plantatora. W smaku wyczuwalny słód i wyraźna chmielowa goryczka. Dodawany na kilku etapach produkcji chmiel, powoduje, że piwo posiada kwiatowe, ziemiste oraz przyprawowe aromaty. Niewielka ilość słodów karmelowych dopełnia piwo, nadając mu nieco głębszej barwy.

POLECANE DO:

białe mięsa, potrawy tłuste, ryby wędzone, mięsa pieczyste

MARYENSZTADT KLASYCZNIE - PORTER BAŁTYCKI 

STYL PIWA: PORTER BAŁTYCKI 

PLATO: 22

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 8,7% obj.

PORTER BAŁTYCKI CZYLI PIWOWARSKI SKARB POLSKI. CIEMNE, TREŚCIWE PIWO GDZIE SŁODOWĄ SŁODYCZ UZUPEŁNIAJĄ AROMATY SUSZONYCH OWOCÓW I CZEKOLADY

POLECANE DO: Czekolada, wołowina

 

MARYENSZTADT KLASYCZNIE - JASNY LAGER - BEZGLUTENOWE 

STYL PIWA: JASNY LAGER - BEZGLUTENOWE 

PLATO: 13

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 4,8% 

 Piwo idealne dla fanów klasyki. Bezglutenowy klasyczny Lager. W smaku dominuje słodowość i wyraźna goryczka pochodząca od szlachetnych odmian chmielu.

POLECANE DO: 

grillowane potrawy, delikatne mięsa, sałaty  

 

MARYENSZTADT KLASYCZNIE - SESYJNE APA - BEZGLUTENOWE 

STYL PIWA: SESYJNE APA - BEZGLUTENOWE 

PLATO: 11

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 4,1% 

Wolne od Glutenu, bezpieczne dla osób z celiakią i idealne dla osób na diecie bezglutenowej. Jasne, delikatne piwo w stylu APA. Niesamowicie orzeźwia i gasi pragnienie. Lekkie o umiarkowanej goryczce.  Aromat cytrusowy zawdzięczamy amerykańskim odmianom chmielu. 

POLECANE DO: 

grillowane potrawy, delikatne mięsa, sałaty

MARYENSZTADT KLASYCZNIE - OWASIANY STOUT - BEZGLUTENOWE 

STYL PIWA: Oat Stout 

PLATO: 13

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 4,5% obj. 

Piwo bezglutenowe w stylu owsiany stout. Ciemne, o umiarkowanej zawartości alkoholu. Aromat kawy i mlecznej czekolady, pochodzący od palonych słodów, uzupełniony o nuty karmelu i laskowego orzecha.  W smaku słodowa słodycz ze średnią goryczką.

POLECANE DO: 

gulasz, pieczone mięsa, desery 

 

WILD & FUNKY - AMERICAN SOUR BRETT ALE 

STYL PIWA: AMERICAN SOUR BRETT ALE 

PLATO: 17,72

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 7,82% OBJ.

W aromacie odnajdziemy złożoną kompozycję nut zapachowych pochodzących od belgijskich dzikich drożdży oraz cytrusy pochodzące od amerykańskiego chmielu Simcoe. Dominują tu dojrzałe, pestkowe owoce, morele, delikatne nuty funky, idealnie współgrające z żywiczną wonią pochodzącą od chmielu. W smaku odnajdziemy zdecydowanie więcej dzikości, wyraźne akcenty skórzane, funky i ziemiste, które łączą się z dojrzałymi owocami. Podwyższona kwaśność, doskonale przełamuje ciężkość dojrzałych owoców i nadaje orzeźwienia.

WILD & FUNKY - STRAIGHT LAMBIC 

STYL PIWA: STRAIGHT LAMBIC 

PLATO: 15,3

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 6,61% 

To klasyka z lokalnym akcentem, bowiem do jego produkcji użyliśmy drożdży własnej propagacji, namnażanych w naszym laboratorium, którym możemy cieszyć się od jakiegoś czasu. Intensywną woń siana, derki i ziemi przełamują akcenty kwaśnych owoców cytrusowych. W smaku charakterystyczne dla stylu siano i derka, zharmonizowane z owocowością. Obok kwaśnych owoców cytrusowych odnajdziemy, kwaśne jabłka oraz rabarbar.

WILD & FUNKY - FLANDERS RED ALE  

STYL PIWA: FLANDERS RED ALE 

PLATO: 12

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 5,6% 

Fermentowane w beczce po czerwonym winie od 10/05/2019

Flamandzkie czerwone piwo, poddawane fermentacji spontanicznej. Fermentowane w beczce po czerwonym winie przez 8 miesięcy.  W aromacie dominują owoce: śliwka, wiśnia, porzeczki. W smaku kwaskowate o niskiej goryczce.

ZŁOTY MEDAL W KONKURSIE INTERNATIONAL BEER CHALLENGE 2020, W KATEGORII: SPECIALITY BEER

WILD & FUNKY - BRETT ALE 

STYL PIWA: BRETT ALE

PLATO: 18

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 9,5% 

Fermentowane w beczce po białym winie od 30.04.2018

Dominują tu aromaty charakterystyczne dla pracy dzikich drożdży – końskiej derki, skórzane, stajenne, ziemiste, które uzupełniają estry owocowe

SOURTIME - STRAWBERRY BERLINER WEISSE 

STYL PIWA: SOUR FRUIT BERLINER WEISSE 

PLATO: 9

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 3,1% obj.

CHMIEL: Marynka

To nasza interpretacja klasycznego niemieckiego piwa pszenicznego.  W smaku  intensywnie kwaśne, lekkie i orzeźwiające. Dodatek truskawek podkręca naturalną kwaśność i determinuje jego aromat.

POLECANE DO: ryby, owoce morza, drób, sery, desery
 

SOURTIME Agrest

STYL PIWA: Sour Fruit Ale – agrest                                                                                
PLATO:                                                                                                                             
ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:
3,5% obj.

CHMIEL: Citra

Sourtime z dodatkiem polskiego agrestu to bardzo lekkie, orzeźwiające piwo, zakwaszone bakteriami lactobacillus. Kwaśny smak podkręca agrest, a charakteru dodaje chmiel Citra.
 

POLECANE DO: 

 Sery, owoce morza, desery

SOURTIME PINEAPPLE SESSION IPA

STYL PIWA: Sour Fruit Session IPA

PLATO: 11

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 4,3% OBJ.

Lekkie  i orzeźwiające piwo w stylu Sour Fruit Session IPA. Ananas nadaje piwu owocowy charakter, który dodatkowo podkręcają  amerykańskie chmiele. W smaku kwaśne, z delikatnie zaznaczoną goryczką,  w aromacie zaś dominują owoce tropikalne.

POLECANE DO: desery, sałaty, drób, makarony

SOURTIME - czarna porzeczka

STYL PIWA: SOUR FRUIT ALE

PLATO: 11

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 4,5% obj. 

Lekkie piwo w stylu sour ale z dodatkiem czarnej porzeczki. Kwaśne, orzeźwiające, owocowe. Smaki i aromaty porzeczki zostały delikatnie podkręcone nutami pochodzącymi od belgijskich drożdży

POLECANE DO: 

 Sery, owoce morza, desery

SREBRNY MEDAL W KONKURSIE INTERNATIONAL BEER CHALLENGE 2017, W KATEGORII: FLAVOURED BEER

Sourtime Mango Imperial IPA

STYL PIWA: Sour Fruit Imperial IPA

PLATO: 18

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 8,5%

CHMIELE: Citra, Amarillo, Iunga

Kwaśne, owocowe, zrównoważone z delikatnie zaznaczoną czystą goryczką piwo. Mango dodaje świeżości i soczystości do i tak już ciekawego połączenia kwaśnego IPA.

POLECANE DO: Sałaty, delikatne mięsa, ryby

SREBRNY MEDAL W KONKURSIE INTERNATIONAL BEER CHALLENGE 2018; W KATEGORII SPECIALITY BEER 

ZŁOTY MEDAL W KATEGORII PIWNE SPECJALNOŚCI W KONKURSIE PIW RZEMIEŚLNICZYCH 2018

SOURTIME RASPBERRY SOUR IMPERIAL IPA 

STYL PIWA: SOUR FRUIT IMPERIAL IPA 

PLATO: 18

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 8,5% 

CHMIELE: Citra, Amarillo, Iunga

Piwo w stylu Sour Fruit Imperial IPA z dodatkiem puree z polskich malin. Kwaśne, treściwe, niesamowicie pijalne  z delikatną, czystą goryczką. Aromat zdominowany przez słodkie maliny, które idealnie uzupełniają kwaśne IPA.

POLECANE DO: sałaty, delikatne mięsa, ryby, desery

SOURTIME SOUR BOMB! - CALAMANSI, LIMONKA, MARAKUJA 

STYL PIWA: IMPERIAL SOUR FUIT ALE 

PLATO: 16 

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 6% obj. 

Obłędnie kawśne za sprawą dodatku owoców : calamansi, limonki i marakui, jednocześnie bardzo orzeźwiające i niesamowicie pijalne. W aromacie dominuje kwaśna limonka i marakuja. Idealne dla fanów kwaśnych smaków, na ciepłe, letnie dni. 

POLECANE DO: 

ryby, owoce morza, sery, owocowe desery 

SOUR BOMB – PINK GUAVA/ RHUBARB/LEMON 

STYL PIWA: Imperial Sour Fruit ALE 

PLATO: 16 

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 6% 

Piwo w styu Imperial Sour Fruit Ale z dodatkiem różowej guawy, rabarbaru i cytryny. Intensywnie kwaśne, za sprawą użytych owoców i rabarbaru, orzeźwiające i soczyste. Słodko – kwasny aromat dojrzałych owoców tropikalnych i cytrusów podkręcają kwaśne nuty polskiego rabarbaru.

POLECANE DO: 

ryby, owoce morza, sery, owocowe desery 

ZŁOTY MEDAL W KONKURSIE GREATER POLAND 2021, W KATEGORII FRUIT SOUR ALE

SOUR BOMB – GRAVIOLA/ ORANGE/ LEMON 

STYL PIWA: Imperial Sour Fruit ALE 

PLATO: 16 

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 6%obj. 

Piwo w styu Imperial Sour Fruit Ale z pomarańczą, limonką i owocem Guanabana, spotykanym również pod nazwą Graviola lub Flaszowiec Miękkociernisty. Dominuje tu piękny aromat owoców tropikalnych i dojrzałej pomarańczy. W smaku kwaśny i orzeźwiający.

POLECANE DO: 

ryby, owoce morza, sery, owocowe desery  

 

 

BONBON - ORANGE/ GRAPEFRUIT/ COCONUT 

STYL PIWA: Pastry Sour Imperail Fruit ALE 

PLATO: 18

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 7% obj. 

Piwo w stylu Pastry Sour Fruit ALE. Połączenie dojrzałych cytrusów z delikatnym aromatem kokosa. W smaku dominuje słodycz uzupełniona orzeźwiającym smakiem grejpfruta i pomarańczy.

POLECANE DO: 

desery 

BONBON - MANGO/ APRICOT/ NECTARINE / VANILLA 

STYL PIWA: Pastry Sour Imperail Fruit ALE

PLATO: 18

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 7% obj. 

Słodko-kwaśne piwo z dodatkiem słodkiego mango, moreli i nektarynki oraz aromatycznej wanilii, która nadaje piwu jeszcze słodszego charakteru i uzupełnia owocowy  aromat.

POLECANE DO: 

desery 

BONBON - MANDARIN / LICORICE

STYL PIWA: Pastry Sour Imperail Fruit ALE

PLATO: 20

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 8,5% obj. 

Trzecia odsłona serii słodko-kwaśnych Bonbon. Do imperialnej wersji kwaśnego IPA, dodaliśmy naturalnego soku ze słodkiej mandarynki i lukrecji, co nadało piwu aromatu dojrzałych cytrusów i subtelnych anyżowych nut. W smaku dominuje słodycz z przyjemną goryczką na finiszu.

POLECANE DO: 

desery 

SOURTIME -PASTRY SOUR IPA JEŻYNA I WIŚNIA 

STYL PIWA: PASTRY SOUR FRUIT IPA

PLATO:18 

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 6,8% 

Pastry Sour IPA  z dodatkiem polskiej jeżyny i wiśni.  Wyraziste połączenie słodko-kwaśnych smaków. Kwaśność, którą potęgują  przecierane owoce jeżyny kontruje słodycz pochodząca od laktozy i słodkich wiśni. W aromacie dominują nuty czerwonych owoców. W odczuciu gładkie, o pięknej rubinowej barwie i niskiej goryczce.

POLECANE DO: ryby, sery, desery 

SOURTIME - PASTRY SOUR IPA MANGO I BRZOSKWINIA 

STYL PIWA: PASTRY SOUR FRUIT IPA 

PLATO: 18 

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 6,8% 

Słodko kwaśna wersja Sourtime z dodatkiem przecieru z mango i brzoskwiń. W aromacie dominują owoce, w smaku słodycz przełamana kwaśnością i umiarkowaną goryczką.

POLECANE DO: sałaty, delikatne mięsa, ryby 

JOYRIDE - PASTRY STOUT Z BEZĄ 

KOOPERACJA Z BROWAREM YOHOHO BREWERY - NOWOSYBIRSK, ROSJA

STYL PIWA: PASTRY STOUT Z BEZĄ 

PLATO: 28 

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 11% 

Piwo uwarzone w kooperacji z rosyjskim browarem Yohoho z Nowosybirska. Pastry Stout z dodatkiem bezy z lokalnej zwoleńskiej cukierni. Aksamitne, treściwe i słodkie, w aromacie dominuje mieszanka gorzkiej czekolady i kawy.

NEVERMIND VOL.1 

STYL PIWA: DOUBLE DRY HOPPED IMPERIAL WEST COAST IPA 

PLATO:18 

ZAWARTOŚĆ  ALKOHOLU: 7,8% 

CHMIELE: Amarillo, Mosaic, Simcoe

Imperialna wersja klasycznego West Coast IPA. Niesamowity aromat owoców tropikalnych i cytrusów, zawdzięcza podwójnemu chmieleniu na zimno amerykańskimi odmianami: Amarillo, Mosaic i Simcoe. Solidna podbudowa słodowa oraz dodatek płatków owsianych sprawia, że piwo jest treściwe i aksamitne.

POLECANE DO: steki, potrawy ostre

 

NEVERMIND VOL. 2 

STYL PIWA: DOUBLE DRY HOPPED IMPERIAL HAZY IPA 

PLATO:18 

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 7,8% 

CHMIELE: El Dorado, Idaho#7, Mosaic

Imperialna, mętna wersja IPA. Treściwe, aksamitne o umiarkowanej goryczce i potężnym aromacie owoców tropikalnych i cytrusów, uzyskanym dzięki podwójnemu chmieleniu na zimno amerykańskimi odmianami: El Dorado, Idaho#7, Mosaic.

POLECANE DO: kuchnia orientalna, wołowina, drób

NEVERMIND VOL.3 

STYL PIWA: DOUBLE DRY HOPPED NELSON SAUVIN IMPERIAL IPA 

PLATO: 18 

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 7,8% 

CHMIELE: Nelson Sauvin, Mosaic

Podwójnie chmielone na zimno  Imperialne IPA. W aromacie dominują tu słodkie owoce tropikalne i winogrona pochodzące od nowozelandzkiej odmiany chmielu Nelson Sauvin, a w tle przebijają owoce cytrusowe charakterystyczne dla amerykańskiej odmiany Mosaic. Treściwe o gładkiej teksturze i umiarkowanej goryczce oraz wytrawnym finiszu.

POLECANE DO: kuchnia orientalna, wołowina, drób

NEVERMIND vol.6 DDH NEW ENGLAND IMPERIAL IPA 

STYL PIWA: DOUBLE DRY HOPPED NEW ENGLAND IMPERAIL IPA

PLATO: 18 

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 7,2 

CHMIELE: Ekuanot, Idaho7, Citra,

Imperialna wersja soczystego New England IPA. Mętne, rześkie i  aromatyczne o umiarkowanej  goryczce. Za sprawą podwójnego chmielenia na zimno amerykańskimi odmianami Ekuanot, Idaho7 i Citra, piwo cechuje niesamowity aromat cytrusów i owoców tropikalnych.

POLECANE DO: jagnięcina, owocowe desery

NEVERMIND VOL. 6 - DDH IMPERIAL HAZY IPA 

STYL PIWA: DOUBLE DRY HOPPED IMPERIAL HAZY IPA 

PLATO: 18 

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 7,6% 

CHMIELE: Nelson Sauvin, Galaxy, Mosaic 

Solidnie chmielone odmianami Nelson Sauvin, Galaxy I Mosaic Hazy IPA. Dzięki podwójnemu chmieleniu na zimno, piwo ma intensywny aromat dojrzałych pestkowych owoców, cytrusów i owoców tropikalnych. Charakteryzuje je piękny słoneczny kolor. Treściwe za sprawą solidnej bazy słodowej, o umiarkowanej goryczce.

POLECANE DO: pieczone mięsa, potrawy ostre, drób 

SREBRNY MEDAL W KONKURSIE INTERNATIONAL BEER CHALLENGE 2020, W KATEGORII: ALES

ZŁOTY MEDAL W KONKURSIE INTERNETIONAL BEER CHALLENGE 2020, W KATEGORII DESIGN INDIVIDUAL PRODUCT 

BRĄZOWY MEDAL W KONKURSIE GREATER POLAND 2021,  W KATEGORII DESIGN - PUSZKA

NEVERMIND VOL.7 - DDH NEW ZEALAND HAZY IMPERIAL IPA 

STYL: DOUBLE DRY HOPPED NEW ZEALAND HAZY IMPERIAL IPA 

PLATO: 18 

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 7,8% 

CHMIELE: Nelson Sauvin, Kohatu, Pacifica, Citra

Hazy Imperial IPA, podwójnie chmielone nowozelandzkimi odmianami Nelson Sauvin, Kohatu i Pacifica, które nadają piwu bogatego aromatu słodkich owoców tropikalnych, białych winogron, nut kwiatowych i żywicznych, zaś cytrusowego charakteru dodaje chmiel Citra. Treściwe, soczyste i orzeźwiające z wytrawnym finiszem.

POLECANE DO: wołowina, jagnięcina, drób 

NEVERMIND vol.8 - DDH HAZY IMPERIAL IPA 

STYL PIWA: DOUBLE DRY HOPPED HAZY IMPERIAL IPA 

PLATO: 18 

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 7,8% 

CHMIELE: Azzaca, Citra, Sultana 

Podwójnie chmielona na zimno, mętna, imperialna wersja IPA. Treściwe, gładkie o umiarkowanej goryczce. Amerykańskie odmiany chmielu: Azzaca,Cutra i Sultana nadają piwu potężny aromat dojrzałego mango, ananasa  i świeżych owoców cytrusowych.

POLECANE DO: 

pieczone mięsa, sałaty

NEVERMIND VOL. 9 - DDH IMPERIAL HAZY IPA 

STYL PIWA: DOUBLE DRY HOPPED IMPERIAL HAZY IPA 

PLATO: 20

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 8,5% 

CHMIELE: Lotus, Citra  

Dziewiąta odsłona serii Nevermind to treściwa i mętna wersja IPA, podwójnie chmielona amerykańskimi odmianami Lotus i Citra. W aromacie dominują owoce cytrusowe i tropikalne, podkręcone nutą wanilii i kandyzowanych winogron, pochodzących od chmielu Lotus. Soczyste z umiarkowaną goryczką.

POLECANE DO: pieczone mięsa, sałaty 

NEVERMIND VOL. 10 - DDH HAZY APA 

STYL PIWA: DOUBLE DRY HOPPED  HAZY APA 

PLATO: 13

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 4,9% 

CHMIELE: Idaho-7, Citra, Trident, Lemon Drop

Nevermind vol.10 – podwójnie chmielone na zimno Hazy IPA w nieco lżejszej odsłonie, niż poprzednie piwa z tej serii. Niesamowicie orzeźwiające z bardzo przyjemną goryczką na finiszu.  Idealne na coraz cieplejsze dni. Soczyste o aromacie owoców tropikalnych i cytrusowych, który nadają amerykańskie chmiele.

POLECANE DO:

pieczone mięsa, sałaty 

OTHERSIDE HAZY IPA 

STYL PIWA: HAZY IPA 

PLATO: 16

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 6,5% 

CHMIELE: Galaxy, Citra 

Mętna i niesamowicie aromatyczna wersja IPA. Za sprawą chmielenia na zimno odmianami Galaxy i  Citra,  aromat zdominowany jest  owocami cytrusowymi i tropikalnymi. Niezwykle pijalne i orzeźwiające o niskiej goryczce.

POLECANE DO:

 jagnięcina, owoce, desery

 

TAKE ME OUT - HAZY IPA 

PLATO: 16 

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 6% 

CHMIELE: Citra, Mosaic, Eureka 

Soczyste i orzeźwiające Hazy IPA, z czystą przyjemną goryczką na finiszu. Chmielone na zimno amerykańskimi odmianami Citra, Mosaic i Eureka, co nadaje piwu intensywny, złożony aromat świeżych owoców cytrusowych, dojrzałych tropikalnych owoców i nut żywicznych.

POLECANE DO: 

Pieczone mięsa, sałaty 

BY THE WAY - HAZY APA 

STYL PIWA: HAZY APA 

PLATO: 13

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 4,9% 

Hazy APA chmielona na zimno amerykańskimi odmianami Citra, Mosaic, Simcoe i Azacca, które nadają aromatów dojrzałych białych owoców, cytrusów i owoców tropikalnych. Orzeźwiające, soczyste, z czystą goryczką na finiszu.

POLECANE DO: 

burgery, jagnięcina, sałaty

MYSTERIOUS IPA

STYL PIWA: New England IPA


PLATO 15 


ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 6,5% obj.

 

CHMIEL: Eldorado, Mosaic, Citra


Piwo w stylu New England IPA, mętna, soczysta, owocowa wersja klasycznego IPA. Chmiele zostały dodane pod koniec gotowania, a także na zimno, czego efektem jest umiarkowana goryczka i mnóstwo aromatów pochodzących od amerykańskich chmieli.


POLECANE DO:

jagnięcina, owocowe desery

THE ROOTS - WEST COAST IPA 

STYL PIWA: West Coast IPA 

PLATO: 16

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 6% obj. 

Chmiel: HBC 692, Ctra, Azacca i Chinook.

The Roots to nowa seria piw,  w której wracamy do klasyki IPA.  Jako pierwsze z serii prezentujemy West Coast IPA, idealne dla miłośników solidnej goryczki. Wytrawne w smaku, w aromacie pierwsze skrzypce grają nuty cytrusowe, żywiczne i owoców tropikalnych, pochodzące od amerykańskich odmian

POLECANE DO: 

pieczone mięsa, potrawy ostre 

NEW BLACK - RYE OAT ORANGE STOUT 

STYL PIWA: RYE OAT ORANGE STOUT 

PLATO: 16

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 5,8% obj.

CHMIEL: Marynka

Stout ze znacznym udziałem słodu żytniego i owsianego. Piwo ciemne, kremowe, gładkie gdzie aromat kawy i czekolady pochodzący od palonych słodów, podkręca  dodatek pomarańczy, który nadaje świeżości oraz kontruje słodycz.

POLECANE DO: czekolada, lody, gulasz, wędzone wędliny

NEW BLACK - CHOCOLATE HAZELNUT OAT STOUT 

STYL PIWA: CHOCOLATE HAZELNUT OAT STOUT 

PLATO: 16 

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 6,6% 

Czekoladowo – orzechowa wersja owsianego Stoutu. Piwo ciemne, wytrawne, o kremowej strukturze. Dominuje tu aromat czekolady i orzechów laskowych.

POLECANE DO: sery, desery 

DARKNESS MY FRIEND - WILD SWEET STOUT RIOJA BARREL AGED 

STYL PIWA: Wild sweet stout barrel aged 

PLATO: 16 

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 8,1% 

Sweet Stout leżakowany od lipca 2018 roku w beczce po hiszpańskim czerwonym winie Rioja. Słodki smak piwa, uzupełniają wyraźne nuty „funky”, pochodzące od dzikich drożdży brettanomyces. Gładkie o średnim wysyceniu i niskiej goryczce.

POLECANE DO: SUSZONA WOŁOWINA, SERY 

DARKNESS MY FRIEND - DDH IMPERIAL BLACK IPA 

STYL PIWA: DOUBLE DRY HOPPED IMPERIAL BLACK IPA 

PLATO: 18

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 7,5% 

CHMIELE: Mosaic, Simcoe, Amarillo, Citra. 

Podwójnie chmielone na zimno Imperial Black IPA. Piwo o ciemnej barwie, w smaku wytrawne z wyraźną goryczką. W aromacie zaś dominują cytrusy oraz nuty żywiczne, pochodzące od amerykańskich odmian chmielu: Mosaic, Simcoe, Amarillo, Citra. 

POLECANE DO: WOŁOWINA, SERY, WĘDZONE WĘDLINY  

DARKNESS MY FRIEND - CHOCOLATE CERRY CREAM STOUT 

STYL PIWA: CHOCOLATE CHERRY CREAM STOUT 

PLATO: 15

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 5,5% 

Czekoladowo-wiśniowa wersja klasycznego stoutu. Gładkie, zbalansowane w smaku, słodycz konturuje przyjemna goryczka pochodząca od palonych słodów. W aromacie dominują nuty czekoladowe, które uzupełnia aromat dojrzałej wiśni.

POLECANE DO: desery, sery 

NitroGeneration 1 - SMOOTH DRY STOUT 

STYL PIWA: Nitro Dry Stout 

PLATO: 11 

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 4,2% 

Nitro Dry Stout to piwo ciemne, o dominujących aromatach palonego jęczmienia i kawy z dość wyraźną goryczką. Piwo nasyciliśmy azotem, co nadaje mu niebywałej lekkości oraz aksamitnej i gładkiej tekstury, poprawiając jego pijalność.

POLECANE DO: 

wołowina, sery, wędzone wędliny, czekolada 

NitroGeneration 2 - Velvet Russian Imperial Stout 

STYL PIWA: Nitro Russian Imperial Stout 

PLATO: 22 

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 9,4% 

Nitro Russian Imperial Stout – ciemne, nieprzejrzyste, mocne i gęste piwo. Aromaty czekolady i kawy pochodzące od palonych słodów, wzbogacają przyprawowe nuty belgijskich drożdży, a całość dopełnia solidna goryczka.  Piwo nasyciliśmy azotem, co sprawia, że jest niesamowicie aksamitne. 

POLECANE DO: 

wołowina, sery, wędzone wędliny, czekolada   

NitroGeneration 3 - COFFEE & CHOCOLATE RUSSIAN IMPERIAL STOUT 

STYL PIWA: Nitro coffee & chocolate Russian Imperial Stout 

PLATO: 26

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 13,61% 

Nitro Coffe & Chocolate Russian Imperial Stout – klasyczny RIS z dodatkiem ziaren kakaowca i brazylijskiej kawy z regionu Mogiana - 100% Arabica Yellow Bourbon, którą cechuje niska kwasowość oraz aromaty orzecha, czekolady, jaśminu i kwiatu pomarańczy. Dzięki macerowaniu na zimno grubo zmielonych ziaren kawy, wydobyliśmy jej intensywne aromaty, które pięknie uzupełnią czekoladowo-kawowy aromat. Piwo nasyciliśmy azotem, co sprawia, że jest niesamowicie aksamitne i gładkie.  

POLECANE DO: 

desery, orzechy, wołowina

Żywot Barley’a

STYL PIWA: ENGLISH BARLEY WINE

PLATO: 22

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 9,2% obj.

CHMIEL: Iunga

Barley Wine w stylu angielskim to piwo o solidnych smakach słodowych podbudowanych goryczką chmielu Iunga. W smaku dominuje słodowość, a w aromacie wyczuwalne są nuty owocowe. Pomimo wysokiej zawartości alkoholu nie jest on bezpośrednio wyczuwalny.

POLECANE DO:
sery pleśniowe, wędliny dojrzewające

RaISa

STYL PIWA: RUSSIAN IMPERIAL STOUT

PLATO: 22

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 9,4% obj.

CHMIEL: Marynka

Nasz imperialny stout to połączenie belgijskich drożdży, holenderskich słodów palonych oraz polskich chmieli. W smaku dominują nuty czekoladowe i kawowe, które doskonale równoważą się z solidną goryczką.

POLECANE DO:
gorzka czekolada, lody, orzechy

RaISa Espresso

STYL PIWA: Russian Imperial Stout z espresso (RIS)

PLATO: 22

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 9,4% obj.

CHMIEL: Marynka

Solidna dawka alkoholu połączona z czekoladą pochodzącą od słodów palonych, wzbogacona o przyprawowe nuty belgijskich drożdży i mocne espresso.

POLECANE DO:

gorzka czekolada, lody, orzechy

BRĄZOWY MEDAL W MIĘDZYNARODOWYM KONKURSIE BRUSSEL BEER CHALLENGE 2017. KATEGORIA: PIWO Z KAWĄ

SREBRNY MEDAL W CONCOURS DE LYON 2017 W  KATEGORII: PIWO Z KAWĄ

GWIAZDA PÓŁNOCY

STYL PIWA: Imperial Smoked Plum & Fig Baltic Porter

PLATO: 26

ZAWARTOŚC ALKOHOLU: 10,1%

Imperialny Porter Bałtycki podkręcony słodami wędzonymi, dodatkiem wędzonej śliwki i suszonej figi. Ciemne, złożone, zbalansowane

POLECANE DO: Czekolada, wołowina

 

 ZŁOTY MEDAL W CONCOURS DE LYON 2018, W KATEGORII STOUT/PORTER 

SREBRNY MEDAL W KONKURSIE INTERNETIONAL BEER CHALLENGE 2018, W KATEGORII STOUT/PORTER 

SREBRNY MEDAL W KATEGORII SPECJALNY PORTER BAŁTYCKI W KONKURSIE PIW RZEMIEŚLNICZYCH 2018

BRĄZOWY MEDAL W KATEGORII STRONG SMOKE BEER W KONKURSIE EUROPEAN BEER STAR 2018

PROJEKT 30

Projekt 30 #1

STYL PIWA: Imperialny Porter Bałtycki

PLATO: 29,33

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 10,5% obj.

CHMIEL: Iunga

Imperialny Porter Bałtycki, to pierwsze piwo Projektu 30. Piwo ciemne, treściwe, w smaku czuć wyraźną słodycz, w aromacie zaś dominuje czekolada i suszone owocowe, niesamowicie rozgrzewające. To podwójna moc stylu, określanego piwowarskim skarbem Polski.

BRĄZOWY MEDAL W KONKURSIE BARCELONA BEER CHALLENGE 2017, KATEGORIA: PORTER BAŁTYCKI.

SREBRNY MEDAL  W  KONKURSIE
INTERNATIONAL BEER CHALLENGE 2017, W KATEGORII: DESIGN

 

Projekt 30#2

STYL PIWA: Barley Wine

PLATO: 29,74

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 15,3%obj. 

CHMIEL: Iunga, Simcoe

Ogromna dawka rozgrzewającego alkoholu i intensywnych aromotów suszonych owoców: wiśni i śliwki. W smaku mocno słodowy z wytrawnym finiszem. Leżakowany przez 10 miesięcy. 

ZŁOTY MEDAL W  KONKURSIE
INTERNATIONAL BEER CHALLENGE 2017, W KATEGORII: ALE

SREBRNY MEDAL W  KONKURSIE
INTERNATIONAL BEER CHALLENGE 2017, W KATEGORII: DESIGN

 

Projekt 30 #3

STYL PIWA: Wee Heavy Laphroaig Whisky Barrel Aged

PLATO: 32,2

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 11,63 %

CHMIEL: Iunga

Interpretacja stylu wee heavy w imperialnym wydaniu. Niezwykle złożone piwo leżakowane w beczkach po Laphroaig scotch whisky. Piękna barwa, aromaty torfowe, wyraźnie zaznaczona goryczka skontrowana delikatną słodyczą.

PROJEKT 30#4

STYL PIWA: Buckwheat Russian Imperial Stout Red Wine Barrel Aged 

PLATO: 29,69

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 13,32%

CHMIEL: Iunga 2017

Kolejną odsłoną projektu 30 jest imperialny stout ze znacznym udziałem słodu grycznaego w zasypie, dojrzewający 13 miesięcy w dębowych beczkach po czerwonym winie. Niezwykle intensywny aromat kandyzowanych wiśni i ciemnej czekolady, uzupełniony akcentami szlachetnego alkoholu. Rozgrzewające, o gęstej, oleistej strukturze i zbalansowanej słodyczy. 

 

 

PROJEKT 30 #5 

STYL PIWA: RUSSIAN IMPERIAL STOUT HEAVEN HILL BOURBON BARREL AGED MAPLE SYRUP, COCOA BEANS & VANILLA

PLATO: 29,99

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 11,74% 

RUSSIAN IMPERIAL STOUT O EKSTRAKCIE 29,99 blg, z dodatkiem syropu klonowego, ziaren kakaowca i wanilii. W aromacie dominują intensywne czekoladowe nuty uzupełnione o aromat syropu klonowego i wanilii. Roczne leżakowanie w beczce po Heaven Hill Kentucky Straight Bourbon Whiskey wzbogaciło piwo o aromat wanilii i karmelu. W smaku dominuje przyjemna czekoladowa słodycz z lekką goryczką na finiszu.

 

PROJEKT BARREL AGED

PROJEKT BARREL AGED - RIS BOWMORE WHISKY

STYL PIWA:Russian Imperial Stout

PLATO: 22

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 9,4%obj.

Klasyczny RIS leżakowany 10 miesięcy w beczce po Bowmore Whisky

BARREL AGED PROJEKT - CHOCOLATE RYE RIS JACK DANIELS WHISKEY

STYL PIWA: Chocolate Rye Russian Imperial Stout 

PLATO: 25,8

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 11,51%

Czekoladowy żytni Russian Imperial Stout leżakowany przez 8 miesięcy w beczce po Jack Daniels Whiskey

BARREL AGED PROJEKT - BARLEY WINE LAPHROAIG WYISKY

STYL PIWA: Barley Wine

PLATO: 22

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 9,5%

Barley Wine leżakowany przez 8 miesięcy w beczce po Laphroaig Whisky

BARREL AGED PROJEKT - OAT WINE SINGLE MALT WHISKY 

STYL PIWA: OAT WINE SINGLE MALT WHISKY BARREL AGED 

PLATO: 22

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 12,1% obj.

Oat wine leżakowany w beczce po single malt whisky. 
 

BARREL AGED PROJEKT - WHEAT WINE COGNAC 

STYL PIWA: WHEAT WINE COGNAC BARREL AGED

PLATO: 26

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 13,08% 

Wheat Wine leżakowany przez 10 miesięcy w beczce po Cognacu 

 

BARREL AGED PROJEKT - IMPERIALSMOKED  BALTIC PORTER BLACK FOREST KIRSCH 

STYL PIWA: Imperial Baltic Porter brandy barrel aged 

PLATO: 26 

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 10,5% 

Imperialny Porter Bałtycki leżakowany przez 10 miesięcy w beczce po Brandy Black Forest Kirsh 

BARREL AGED PROJEKT - IMPERIAL BALTIC PORTER HEAVEN HILL KENTUCKY STRAIGHT BOURBON WHISKEY 

STYL PIWA: IMPERIAL BALTIC PORTER HEAVEN HILL KENTUCKY STRAIGHT BOURBON WHISKEY BARREL AGED

PLATO: 26 

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 10,7% 

Imperialny Porter Bałtycki leżakowany w beczce po Heaven Hill Kentucky Straight Bourbon przez 11 miesięcy. 

ZŁOTY MEDAL W KONKURSIE INTERNATIONAL BEER CHALLENGE 2020, W KATEGORII: SPECIALITY BEER

SREBRNY MEDAL W KONKURSIE BARCELONA BEER CHALLENGE 2021, W KATEGORII WOOD AGED BEER

BARREL AGED PROJEKT -  Chocolate Oat RIS HEAVEN HILL KENTUCKY STRAIGHT BOURBON WHISKEY & COGNAC 

STYL PIWA: Chocolate Oat RIS Heaven Hill Kentucky Straight Bourbon Whiskey & Cognac Barrel Aged
PLATO: 22,

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 9,5% 


Chocolate Oat RIS leżakowany przez 10 miesięcy w beczce po Heaven Hill Kentucky Straight Bourbon., a następnie w beczce po Cognacu