Browar Maryensztadt

Czy masz ukończone 18 lat?

Tak Nie

MARYENSZTADT Eko Browarem 

Dzięki wsparciu Funduszy Norweskich już niedługo zbudujemy w 100% ekologiczny Browar przyjazny środowisku.

Ekologiczną produkcję uruchomimy w miejscowości Sycyna (woj. mazowieckie), zlokalizowanej kilka kilometrów od Zwolenia - obecnego miejsca produkcji naszych piw. Nieruchomość w Sycynie stanowią 4 budynki gospodarcze, które zostaną poddane rewitalizacji i przystosowane do produkcji ekologicznej. Inwestycja w Sycynie będzie stanowiła dodatkową lokalizację browaru, obecna przy Sportowej 3 w Zwoleniu, będzie dalej zakładem produkcji piw Maryensztadt. 

W ramach projektu EkoBrowar realizowanego przy wsparciu Funduszy Norweskich, zostanie wdrożony szereg innowacji procesowych, które umożliwią produkcję przyjazną środowisku, minimalizując jej negatywny wpływ na klimat.

Planowane działania: 

  •   odzysk ciepłej wody z wybicia brzeczki;
  •   odzysk energii cieplnej z filtratu;   
  •   wykorzystanie filtratu i wysuszonej gęstwy drożdżowej w przemyśle i przetwórstwie;  
  •   wykorzystywanie opakowań w pełni nadających się do recyklingu; minimalizacja folii i plastiku w konfekcji; 
  •   instalacja fotowoltaiki;
  •   wykorzystanie azotu w zastępstwie dwutlenku węgla; 

 Rezultatem projektu będą również nowe na rynku produkty ekologiczne, zarówno piwa jak i napoje bezalkoholowe, oznaczone Eko Certyfikatem.

 

Projekt EkoBrowar korzysta z dofinansowania o wartości 4 200 000 zł  otrzymanego od Norwegii. Wartośc ogólna projektu 9 376 991.10 zł.  Celem projektu EkoBrowar jest poprawa pozycji konkurencyjnej GME Restauracje Sp. z o.o. Sp. k. poprzez wdrożenie innowacji procesowej i produktowej z wykorzystaniem rozwiązań technologicznych przyjaznych środowisku w okresie 01.07.2021 - 30.06.2023 r.

www.eeagrants.pl  www.norwaygrants.pl  www.parp.gov.pl/funduszenorweskie

Logo projektu EkoBrowar

Inspiracją dla stworzenia projektu były barwy przyrody i jej bogactwo. Przejrzystość i czystość zaś jest odniesieniem do celu jaki chcemy realizować wdrażając projekt. Nowoczesny i przyjazny środowisku browar to nasz cel na najbliższe lata. 

Znakiem EkoBrowaru opatrzone zostaną wszystkie produkty z naszego browaru. Logo znajdzie się na etykietach i materiałach wykorzystywanych w komunikacji. 

Autorem loga jest  Bartkek Łukasiewicz z agencji Thirst.pl 

Media o Projekcie -  EkoBrowar 

W sieprpniu podpisaliśmy umowę na dzierżawę budynków w Sycynie - Północnej, gdzie zostanie zrealizowany projekt EkoBrowar przy wsparciu Funduszy Norweskich. Wydarzeniu towarzyszyły media lokalne. 

https://radomskie.info/powiat-zwolenski-browar-ekologiczny/ 

https://tiny.pl/9czlw

https://tiny.pl/9czln

Pierwsza odsłona naszego EkoBrowaru. Po jeszcze remontowej przestrzenii oprowadzą Was Docent z Polskie MiniBrowary.pl oraz Jakub Piesio 

https://www.youtube.com/watch?v=RokNMD7DqQE 

Czy warto wdrażać ekologiczne rozwiązania w browarze? O naszym EkoBrowarze i realizowanym projekcie opowiedział Marcin Małecki podczas dyskusji organizowanej przez Warszawski Festiwal Piwa 

https://www.youtube.com/watch?v=iQ37b0lzijg

Taki prosty i tani kubek posłuży Wam podczas wielu piwnych festiwali. Wspólnie z nami działaj na rzecz zielonej Europy, zrezygnuj z jednorazówek, które zaśmiecają naszą przestrzeń. 

Postępy prac na budowie naszego EkoBrowaru. Już niebawem zaczniemy warzyć tu nowe piwa, a tymczasem powstaje nowa hala.  

Postępny prac, kilka nowych maszyn .... za chwilę ruszamy. 

Tankfermentory w nowej hali 

Destylarnia 

Rozlew butelek 

Zbiornik na młóto browarniane