Browar Maryensztadt

Czy masz ukończone 18 lat?

Tak Nie

O nas

Historia

Maryensztadt to uznana marka na rynku polskich piw rzemieślniczych. Browar zlokalizowany jest w Zwoleniu. Posiadamy własną instalację browarniczą, a warzymy od grudnia 2015 roku.
Obecnie w naszej ofercie znajduje się ponad 20 gatunków piwa. Zarówno te oparte o tradycyjne receptury, jak Pils, APA czy Weizen, jak również będące wynikiem ciągłych poszukiwań nowych smaków naszego Piwowara, czyli Weizen z Rabarbarem i truskawką, Sour Fruit Ale z czarną porzeczką, a także RIS z espresso. Nasze piwa zdobywają uznanie na całym świecie, w licznych międzynarodowych konkursach piwnych. Dziś możemy pochwalić się 11 medalami, co oznacza że jesteśmy najbardziej utytułowanym polskim browarem rzemieślniczym na arenie międzynarodowej. Przy warzeniu nie uznajemy kompromisów, nasze piwa produkowane są z najwyższej jakości surowców. Współpracujemy z najlepszymi dostawcami w Polsce, a owoce sprowadzamy od lokalnych rolników.
Dużą uwagę przywiązujemy przede wszystkim do dopracowywania receptur, ale bardzo istotny jest dla nas również design. Bardzo szczegółowo dopracowujemy etykietę każdego z naszych piw. Wszystkie wzory na etykietach są spójne, co wyróżnia je na sklepowych półkach. Na każdej etykiecie znajdują się elementy architektury Warszawy, przez co cała kolekcja staje się układanką miasta. Można na nich znaleźć okno w bloku, ulubioną restaurację, ulicę, plażę, a nawet kasyno.
21 stycznia 2017 roku miała miejsce premiera pierwszego w Polsce Imperialnego Porteru Bałtyckiego o ekstrakcie 29,3 Plato. To pierwsze piwo #Projektu 30. Projekt 30 to seria piw, przy warzeniu których staramy się uzyskać 30 Plato. Kolejnym piwem projektu jest Imperialny Barley Wine, którego premiera odbyła się w kwietniu 2017 roku. 
W sierpniu 2017 r. w kaminicy Satergo miasta w Warszawie (ul. Szeroki Dunaj 11) otworzyliśmy naszą restaurację Maryensztadt Craft Beer & Food. tworzymy przestrzeń, gdzie serwujemy rzemieślnicze piwo oraz dania kuchni autorskiej, które stanowią wariacje na temat polskiej kuchni. Naszym Gościom proponujemy potrawy przygotowywane tylko z polskich produktów, pochodzących od rzemieślniczych, małych producentów. W swojej kuchni często wykorzystujemy surowce bazowe do piwa. Serwujemy domowy chleb z słodem, czekoladę z chmielem, wyśmienitym dodatkiem do dań jest również galaretka z piwa.  Dopełnieniem kulinarnej całości jest foodpairing, czyli sztuka łączenia jedzenia z piwem. Łączymy jedzenie z piwem tak, by tworzyć niezapomniane doznania smakowe.

 

 

Serce browaru

Sercem Browaru Maryensztadt jest przygotowana dla nas przez czeskie Pacovskie Strojirny warzelnia o wybiciu 11 hl (1100 litrów), składająca się z kotła zacierano-warzelnego oraz kadzi filtracyjnej. Gotowa brzeczka po schłodzeniu przepompowywana jest do jednego z 12 tanków CKT o pojemności 20 hl, gdzie piwo będzie fermentować i dojrzewać przez kilkadziesiąt dni. Łącznie w browarze można wyprodukować do 26 000 litrów piwa miesięcznie (w zależności od stylu). Browar przygotowany jest zarówno do rozlewu piwa w butelki, jak i kegi metalowe oraz jednorazowe.

Dążąc do perfekcji przy produkcji naszych piw wykorzystujemy najlepsze surowce od wyselekcjonowanych dostawców oraz tradycyjne metody warzenia.

Foodpairing

Praktykujemy sztukę foodpairingu, czyli doskonale łączymy jedzenie z piwem, tworząc niebanalne kompozycje. Na każdej etykiecie polecamy potrawy, które idealnie komponują się z danym stylem. Naturalnym efektem tej pasji jest stworzenie własnej restauracji, do której zaprosimy Was już niedługo. #Maryensztadt Craft Beer & Food - ul. Szeroki Dunaj 11 (Stare Miasto Warszawa).

Piwowar

Głównym Piwowarem Browaru Maryensztadt jest Kuba Piesio. Kuba to również sędzia piwowarski oraz członek Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych. Aktywnie udziela się na piwnych festiwalach prowadząc wykłady i panele sensoryczne dotyczące nie tylko piwa, ale również cydru, który jest jego drugą pasją